• Molerova 3, 11000 Beograd
  • Pon - Sub 08:00 - 20:00

Lečenje melasme hemijskim pilinzima

Lečenje melasme

Lečenje melasme hemijskim pilinzima pruža najbolji efekat kod ovog problema.

Melasma je vid hiperpigmentacije koju izaziva prekomerna proizvodnja pigmenta melanina. Manifestuje se u vidu tamnih fleka, braonkaste i sivo-braon nijanse. Mada se njihova boja menja u skladu sa vremenskim prilikama. Što znači da su u toku leta izraženije, dok u zimskim mesecima postaju svetlo smeđe.

Za razliku od običnih fleka koje su izazvale akne i ožiljci od akni, depilacija nausnica ili druga oštećenja kože, kod melasme fleke nisu posledica fizičkog oštećenje ili infekcije, već nastaju iznenada. Glavni uzročnik jesu hormonske promene, zbog toga je ovaj kožni problem čest pratilac trudnoće i menopauze.

Prekomerno izlaganja UV zračenju, genetska predispozicija, stres, neadekvatni kozmetički preparati koje svakodnevno koristite, pojedini lekovi protiv epilepsije, takođe, se svrstavaju u moguće pokretače. I sam proces starenja može dovesti do problema. Tokom godina ćelije koje proizvode melanin postaju manje i telo ih slabije kontroliše, te nastaju tzv. staračke fleke.

Melasma najčešće pogađa žene. U samo 10 odsto slučajeva je registrovana na koži jačeg pola.

Lečenje melasme prema tipu

Melasma se obično javlja na licu i to na obrazima, čelu, mostu nosa, iznad gornje usne i na bradi. U retkim slučajevima se razvija na vratu i podlakticma.

Lečenje melasme

Prema dubini promena razlikuju se 3 tipa, te se na osnovu toga sprovodi i lečenje melasme.

Epidermalna predstavlja višak melanina u površinskim delovima kože. Prepoznaje se po flekama oštrih, jasnih ivica. Iako se teško prekrivaju šminkom, lečenje je najlakše.

Dermalna se vezuje za prisustvo melanofaga, pigmentnih ćelija kroz dublje slojeve kože. Za razliku od epidermalne, ovu vrstu melasme karakterišu fleke svetlo braon ili plavičaste nijanse koje se lako prekrivaju šminkom, ali je proces lečenja zahtevniji.

Mešovita melasma je kombinacija prva 2 tipa.

Melasma je estetski problem

Melasma nije opasna po zdravlje, ali narušava lepotu lica, te se mnogi odlučuju na neki od profesionalnih tretmana lečenja. Među njima najefikasniji je hemijski piling.

Bez obzira što spada u moderne tretmane, poznat je još od polovvine 19. veka. Naime, prvi put je hemijski piling upotrebio Paul Gerson Una. Ovaj nemački dermatolog došao je do otkrića da kombinacija salicilne kiseline, rezorcina i trihlorsirćetne kiseline pomaže u lečenju pega i nepravilnosti na koži. Njegovo istraživanje nastavili su drugi naučnici tako da je nastala klasifikacija supstanci koje se danas primenjuju za otklanjanje brojnih problema na koži, uključujući i melasmu.

Kako se izvodi lečenje melasme pomoću hemijskih pilinga?

Lečenje melasme hemijskim pilinzima podrazumeva upotrebu voćnih kiselina pomoću kojih se vrši kontrolisano skidanje slojeva kože u cilju njene regeneracije.

Lečenje melasme

Zavisno od tipa fleka određuje se vrsta kiseline koja će se primeniti – glikolna, bademova, piruvična, trihlorsirćetna. Tako hemijski piling glikolnom kiselinom spada u srednje jake, a koristi se osim za uklanjanje fleka i za mitisere i proširene pore. Neretko predstavlja uvod u druge tretmane, kao što je mezoterapija lica, dok hemijski piling trihlorsirćetnom kiselinom (TCA) spada u dubinske, te se primenjuje kod lečenja fleka koje su posledica velikog izlaganja sunčevim zracima, kao i kod ožiljaka i izraženih bora.

S obzirom da tretman hemijskim pilingom podstiče proizvodnju kolagena, kao rezultat se dobija svežija, zdravija, svetlija i glatka koža.

Nemojte da dozvolite da melasma naruši vašu lepotu, posetite polikliniku Eterna Medical System. Naš stručni tim lekara sa dugogodišnjim iskustvom u tretmanima na bazi hemijskog pilinga podariće vašoj koži bespekorni izgled.

 

 

Hi, How Can We Help You?