Dermoabrazija

Dermoabrazija

Dermoabrazija spada u estetske korekcije

Prvi put je dermoabrazija kao inovativna tehnika izvedena u Italiji. Dermoabrazija je tehnika obnavljanja kože koja se koristi za lečenje ožiljaka na licu. Kada je prvi put razvijena ranih 1950-ih, korišćena je pretežno za poboljšanje ožiljaka. Često se koristila i zbog akni, tragova vodenih boginja i ožiljaka koji su rezultat nesreća ili bolesti. Danas se dermoabrazija koristi i za lečenje dubokih linija lica i bora, teških oštećenja od sunca, poremećaja pigmentacije i određenih vrsta lezija kože.

Ova intervencija u sustini predstavlja abraziju ( šmirglanje,uklanjanje ) epiderma i površnog sloja dermisa u cilju poboljsavanja iregularnih kontura, kao i kožnih promena. Dubina dermoabrazije ne bi smela da pređe srednji nivo kože ili tzv papilarni sloj derma. Dermoabrazija se najčešće koristi za korekciju ožiljnih promjena na licu.

Intervencija može da se odradi u totalnoj anesteziji ili u analgosedaciji. Pacijent je istovremeno i blago sediran tj uspavan i obezboljen, za vreme same intervencije, kao i nakon nje. Nakon što se uradi preoperativna priprema i postave indikacije za dermoabraziju, pristupi se mehaničkom otklanjanju površnih slojeva kože, uz pomoć medicinske šmirgle ili dermoabratorom, sve dok se ne pojavi površno tačkasto krvarenje.Sve vreme dok traje intervencija, pacijent je uspavan što daje dodatni komfor za operatora.
Sledeća faza dermoabrazije je aplikacija hemijskog pilinga, kako bi se postigla dodatna regeneracija.

Indikacije za primenu dermoabrazije :

  • Akne
  • Ožiljci
  • Tattoo
  • Pigmentacija
  • Keratolitičke lezije
  • Bore
  • Rinofima

 

DERMOABRAZIJA I POST OPERATIVNA NEGA

Post operativni oporavak dermoabrazije traje oko 7 dana.

Tada pacijent ima specijalnu masku sa kojom provodi 24/7 kako bi se sprecila moguća neželjena infekcija mladog i novog epitela. Nakon tih 7 dana pacijent opere masku i nastavlja sa korisćenjem hidrantnih krema i seruma, kreme za intenzivnu epitelizaciju i obavezno aplikovanje kreme sa visokom UV zaštitom.

Treba napomenuti da je eritem ( crvenilo ) neizbežno zbog mehaničkog oštećenja ali je tranzitornog tj prolaznog karaktera. Moguće je pojava hiper ili hipopigmentacije i hipertrofičnog ožiljka, ukoliko Vam dermoabraziju radi lice koje nije stručno i nema dovoljno iskustva.

Zakažite jednostavno konsultaciju

Hi, How Can We Help You?