Face lifting – zatezanje lica

Face lifting – zatezanje lica

Face lifting - podmlađivanje lica

Face lifting – Lice je ogledalo duše. Starenje lica je kompleksan proces koji predstavlja kumulativni efekat simultanih promena na komponentama lica, kao i međusobne interakcije izmenjenih komponenti.

Estetske procedure i korekcije koje se koriste kada je koža lica u pitanju možemo na podelimo u dve grupe:

  1. Procedure koje se odnose na poboljšanje kvaliteta kože
  2. Procedure koje se odnose na zatezanje i konturisanje delova kože lica

Face lifting priprada drugoj grupi procedura. Uz pomoć ove tehnike kod pacijenata kod kojih je indikovana operacija postiže se efekat zatezanja lica, podmladjivanja, odstrani se višak kože, lice dobije mladalačke konture, svežinu i jedrinu. Sama operativna tehnika zbog svoje specifičnosti i efekti koji su dugoročni predstavlja veliki izazov i za plastičnog hirurga.

Statistika pokazuje da je fejslifting zajedno sa operacijom nosa i augmentacijom grudi na planetarnom nivou jedna od najtraženijih estetskih korekcija. Nakon pregleda i razgovora između pacijenta i hirurga, pacijentu se objasni način i pristup operacije, uputi se na anesteziološki pregled, uoče mu se moguće komplikacije i predoči mu se postoperativni tok.

Operacija zatezanja (liftinga) lica se najčešće izvodi u opštoj anesteziji, a neretko neki hirurzi su pristalice da to rade u lokalnoj anesteziji. Treba da naglasimo da proces starenja obuhvata sve kožne i potkožne strukture pa čak i starenje i propadanje koštanog dela lica, međutim sa face liftingom ne može da se manipuliše sa koštanim delovima (za to koristimo augmentativne tehnike hijaluronske kiseline, mast).

Fejslifing se završava nakon što se postiže određeni stepen zategnutosti kože, odstrani se višak kože i uradi se ušivanje kože u slojevima sa sakrivanjem ožiljaka u prirodnim naborima kože.

Moguće komplikacije face liftinga:

  • Hematom – najčešća komplikacija. Pojavljuje se do 12h postoperativno i treba ga ukloniti,
  • Nekroza režnja ( propadanje zategnutog dela lica) , procenat ove komplikacije je 1-3%,
  • Povreda nerava lica,
  • Hipertrofični ožiljci.

Postoperativni period liftinga lica:

  • 24-48h ležati sa podignutom glavom,
  • Konci se skidaju progresivno počevši od 4 postoperativnog dana,
  • Ne uzimati preparate koji potenciraju krvarenje,
  • Pušači, 2 nedelje pre i posle da ne puše.

Zakažite jednostavno konsultaciju

Hi, How Can We Help You?