ORL pregledi

ORL pregledi

orl pregled eterna beograd

ORL pregledi u Eterni

ORL pregledi – Otorinolaringološki pregled predstavlja specijalistički pregled uva, grla i nosa. Nakon razgovora lekara sa pacijentom i uzimanja anamneze, pregledom se utvrđuje stanje nosa, uva, usne šupljine, ždrela, grkljana i vrata.

Čime se bavi ORL?

Otorinolaringologija, poznatija kao ORL, bavi se problemima kao što su česte infekcije uha, devijacija septuma u ​​nozdrvama, upala krajnika, uporne infekcije sinusa ili sinusni bol, i poremećaji gutanja. Ova medicinska specijalnost datira iz 19. veka, kada su lekari prepoznali da glava i vrat sadrže niz međusobno povezanih sistema. Lekari su razvili tehnike i alate za ispitivanje i lečenje problema glave i vrata, formirajući na kraju medicinsku specijalnost. Prema Američkoj akademiji za otorinolaringologiju, to je najstarija medicinska specijalnost. Otorinolaringolozi se razlikuju od mnogih lekara po tome što su kvalifikovani da izvode mnoge vrste operacija na delikatnim i složenim tkivima glave i vrata.

Redovnim kontrolama i odgovornim pristupom svom zdravlju predupređujete razvoj bolesti gornjeg respiratornog trakta, uva, centra za ravnotežu i oštećenja sluha, zujenja i alergije različitog porekla, kao i rano otkrivanje benignih i malignih promena. Neki od indikatora koji ukazuju na mogućnost patoloških promena su promuklost, otežano disanje na nos i gubitak čula mirisa, zujanje i vrtoglavice, kao i nagli gubitak sluha, uz opšte simptome.

U okviru otorinolaringologije možete obaviti dijagnostičke preglede i njihovo lečenje konzervativnim ili hirurškim putem. Ukoliko se infekcije uha stalno ponavljaju, može postojati strukturalni problem koji treba hirurški ispraviti. Ponavljajuće infekcije sinusa koje izazivaju bol mogu se takođe uspešno korigovati.

ORL lečenje

Lečenje konzervativnim putem podrazumeva terapiju lekovima, inhalacijama, infuzijama, i, po potrebi, sitnim hirurškim intervencijama. Lekar na osnovu dijagnostike prepisuje odgovarajuću terapiju i prati tok bolesti i izlečenje.

U dijagnostičke preglede spadaju:

  • Pregled uva, grla, nosa i vrata (štitasta žlezda, pljuvačne žlezde, limfne žlezde)
  • Uzimanje briseva
  • Laringoskopija
  • Timpanometrija
  • Audiometrija
  • Ispitivanje centra za ravnotežu
  • Ultrazvuk
  • Ultrazvučni pregled

Upoznajte našu doktorku

Zakažite jednostavno ORL pregled

Hi, How Can We Help You?