Abdominoplastika – Zatezanje kože stomaka

abdominoplastika zatezanje stomaka Eterna Centar 1

Abdominoplastika, zajedno sa dermolipektomijom, predstavlja hirurško-estetsku proceduru kojom se uklanja višak kože, kao i potkožnog tkiva iz abdominalne regije. Pored toga, abdominoplastikom se u celosti zatežu mišići i vezivno tkivo abdominalnog zida, zahvaljujući čemu se oblikuje struk i telo, čime se stvara čvršći i zategnutiji profil stomaka. Drugi naziv za abdominoplastiku jeste zatezanje stomaka ili, tačnije, zatezanje kože stomaka. Za ovu proceduru uobičajeni je naziv i tummy tuck.

Dakle, kada su u pitanju tretmani za zatezanje kože stomaka, abdominoplastika i dermolipektomija su se pokazale kao najbolje operativne procedure.

“Viseći” stomak ili “opušten” stomak u najvećoj meri javlja se kod osoba koja su bile gojazne, a zatim izgubile veliku količinu kilograma u kraćem ili dužem vremenskom periodu. Takođe, ovakav stomak se može javiti i kod žena nakon porođaja. Naravno, ne treba zapostaviti ni nasledni faktor, odnosno, ovaj “viseći” stomak može biti uzrokovan genetskim razlozima.

Zašto se radi abdominoplastika – zatezanje kože stomaka? 

Već smo donekle naveli zbog čega se sve radi abdominoplastika, odnosno zatezanje stomaka. Prema tome, postoji veći broj razloga zbog kojih neko može imati višak masnog tkiva, slabu elastičnost kože ili oslabljeno vezivno tkivo u abdomenu. U te razloge ulaze:

 • Značajne promene u telesnoj težini;
 • Trudnoća;
 • Abdominalni hirurški zahvati, kao što je carski rez;
 • Proces starenja;
 • Prirodni tip tela (genetika).

Zatezanje stomaka, odnosno abdominoplastika, uklanja opuštenu kožu (višak kože i masnoće) i zateže slabiju fasciju stomaka. Tummy tuck procedura takođe može ukloniti strije i višak kože u donjem delu abdomena, ispod pupka. Ukoliko je žena ranije imala carski rez, moguće da se postojeći ožiljak od ovog prethodnog zahvata “ugradi” u ožiljak od abdominoplastike.

abdominoplastika zatezanje stomaka Eterna Centar 2

Zatezanje koze stomaka može se uraditi i u kombinaciji sa drugim estetskim procedurama za  oblikovanje tela, kao što je, recimo, operacija korekcije grudi. Ukoliko vam je prethodno uklonjen višak masnih naslaga sa stomaka (liposukcija), zatezanje stomaka bi bio odličan izbor za vas! To je zato što se putem liposukcije uklanja masno tkivo ispod kože, ali ne i višak kože.

Ko su najbolji kandidati za zatezanje stomaka? 

Zatezanje stomaka, odnosno tummy tuck operacija, generalno posmatrano, pogodna je i za muškarce i za žene dobrog opšteg zdravstvenog stanja i stabilne kilaže. Najbolje je da je osoba, koja želi da se podvrgne abdominoplastici, nepušač. Načelno, abdominoplastika je optimalno rešenje za žene i muškarce koji imaju višak kože i masnog tkiva na stomaku. Ova procedura se naročito pokazala uspešnom za skidanje viška kože sa donjeg dela stomaka koja se, kao što je poznato, najteže uklanja, koliko god osoba trenirala.

Kome se preporučuje abdominoplastika? 

Abdominoplastika se u velikom broju slučajeva primenjuje kod žena nakon jednog, a naročito nakon višestrukih porođaja. Razlog leži u deformaciji i razvučenosti kože, ali i u opuštenosti abdominalnih (trbušnih) mišića nakon porođaja. Zatezanjem kože stomaka u ovom slučaju dolazi do uklanjanja dela stomaka na kojem se, nakon porođaja, nalazi veliki broj strija (donji stomak). Važno je istaći da se zatezanje stomaka, ako se žena odluči za to, treba raditi nakon porođaja kada se kilaža stabilizuje, a ne pre trudnoće. Premda tummy tuck procedura neće izazvati komplikacije ni pre trudnoće, uvek se treba posavetovati sa ginekologom i hirurgom o tome da li će nakon porođaja morati ponovo da bude urađena intervencija abdominoplastike.

Osobe koje su ranije imale veliki broj kilograma, a potom smršale, takođe su kandidati za abdominoplastiku. To jne zbog toga što, nakon gubitka velikog broja kilograma, koža na stomaku (p)ostaje viseća, opuštena i labava. Takva koža, nažalost, ne može da se ukloni redovnim vežbanjem.

Starenje je prirodan proces tokom kojeg dolazi do gubitka tonusa i elastičnosti kože na stomaku. Zato, ako usled starenja primetite ove promene na stomaku, možete razmisliti o abdominoplastici. Ukoliko je osoba imala operaciju hernije prednjeg trbušnog zida (kila), i ona može biti kandidat za zatezanje kože stomaka. Ovo govorimo u slučaju kada je nakon intervencije ostao višak kože.

Muškarci koji imaju veliki, odnosno prekomerni obim stomaka takođe su kandidati za abdominoplastiku. Naročito su muškarci, češće nego žene, podložniji višku masnih naslaga na stomaku. To je istovremeno estetski i zdravstveni problem. Skinuti salo na stomaku nije lako, ali smanjenje obima stomaka može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Abdominoplastika – Preoperativna procena i priprema za intervenciju

Pre nego što se odlučite za abdominoplastiku, stručni tim Eterna Medical Systema izvršiće preoperativnu procenu i daće vam najbolje savete kojih se treba držati pre i nakon tummy tuck procedure.

Prilikom preoperativne procene, najbitnije je da pacijent poseduje višak kože na stomaku. Pored ovog fizičkog faktora, važno je da i kod pacijenta postoji volja i želja za dobijanjem zategnutog, čvrstog i ravnog stomaka. Pacijentu ćemo na konsultacijama predočiti sve prednosti i eventualne moguće komplikacije intervencije, zbog čega je važno da pacijent ima realna očekivanja. Obaveštavamo pacijenta šta sve procedura abdominoplastike sa dermolipektomijom obuhvata i šta se sve preduzima tokom operativnog zahvata. Veoma je važno da nam pacijent naglasi kakvu tačno promenu želi, odnosno šta želi da postigne zatezanjem stomaka (osim vidljivog fizičkog efekta).

Stvaranje poverenja između lekara i pacijenata predstavlja najvažniji preduslov za obavljanje ove procedure. Pregled vršimo u stojećem i ležećem položaju, kako bismo najbolje utvrdili koliki je stepen labavosti, odnosno opuštenosti kože stomaka, kao i dijastaze mišića trbuha. Na ovaj način utvrđujemo postoji li i ventralna kila. Važno je da nam pacijent priloži podatke o svojim prethodnim ili postojećim bolestima ili operativnim zahvatima, o lekovima i suplementima koje uzima i slično.

Što su informacije celovitije i kompletnije, to će i zatezanje stomaka biti efektnije! 

Na prvim konsultacijama odgovorićemo na sva vaša pitanja koja se tiču zatezanja kože stomaka, kao što su:

 • Koliko traje operativna procedura i period oporavka?
 • Koja je cena tretmana za zatezanje kože stomaka?
 • Kada se mogu očekivati i videti prvi vidljivi i opipljivi rezultati?
 • Koje rizike abdominoplastika nosi sa sobom?

Priprema za zatezanje koze stomaka 

Pre intervencije, poželjno bi bilo da pacijent pokuša da smanji svoju telesnu težinu koliko god je to moguće. Ukoliko žena ima sumnje oko drugog stanja i trudnoće, bilo bi dobro da pre operacije obavi ginekološki pregled. Da bi se pacijent adekvatno pripremio za abdominoplastiku, neophodna je njegova saglasnost. Priprema za zatezanje koze stomaka podrazumeva i laboratorijski nalaz krvne slike pacijenta, kao i to da pacijent spremi kompletnu dokumentaciju anamneze (istorija bolesti).

abdominoplastika zatezanje stomaka Eterna Centar 3

Pre operacije, potrebno je da pacijent prestanje sa uzimanjem bilo kakvih antiinflamatornih lekova ili preparata, kako bi se izbegao rizik od krvarenja.

Operativni zahvat i zatezanje kože stomaka laserom

U zavisnosti od rezultata koji želite da postignete, abdominoplastika može trajati od jednog do više sati. Drugim rečima, sve zavisi od toga koliko je tkiva potrebno ukloniti. Pacijent se nalazi u totalnoj (opštoj) anesteziji prilikom zahvata. Horizonatlni rez (incizija) se pažljivo povlači prema unapred pripremljenim, odnosno utvrđenim linijama u donjem delu stomaka – iznad pubičnog predela. Ovaj rez se pruža bočno prema kostima karlice. Sve vreme hirurg i anesteziolog, kao i njihovi timovi, prate vitalne parametre kod pacijenta.

Od stepena labavosti, odnosno viška kože zavisiće i dužina reza. Treba naglasiti da ovaj rez ostaje “sakriven” u tzv. “bikini predelu”, odnosno on poprima konture kupaćeg kostima, na području pregiba kože. Tokom operativnog zahvata, viseća koža i potkožno tkivo odvajaju se od mišićne fascije. Potom se vrši zatezanje abdominalnih mišića i njihovo spajanje – proces koji se zove plikacija. Na taj način pravi se novi, zategnutiji izgled stomaka i konture tela. Zatim se vrši zatezanje viška kože i potkožnog tkiva, posle čega se vrši uklanjanje viška kože sa stomaka.

Pacijentu se pravi novi pupak, koji poprima izgled starog. Operacija se završava padantnom hemostazom, postavljanjem drenova i ušivanjem kože. Nekoliko dana nakon operacije ostaju dva aspiraciona drena. Neretko se, zajedno sa zatezanjem stomaka, radi i operacija korekcije grudi, kao i liposukcija. Odmah po završetku operacije neophodno je plasirati steznik na stomaku (pojas).

Laser abdominoplastika – Zatezanje kože stomaka laserom 

Pored standardne operativne procedure, moguće je raditi i laser abdominoplastiku, odnosno zatezanje kože stomaka laserom. Ova procedura podrazumeva korišćenje odgovarajućih svetlosnih zraka lasera, umesto uobičajenih operativnih instrumenata. Poput standardne intervencije, kada je u pitanju zatezanje kože stomaka laserom, rez će zavisiti od komplikovanosti postupka i preoperativne procene.

I standardna i laserska abdominoplastika smatraju se veoma uspešnim hirurškim intervencijama koje su specijalno dizajnirane za postizanje ravne linije struka i estetski privlačnih kontura tela. Takođe, oba operativna zahvata mogu popraviti oslabljene mišiće trbušnog zida, čime se postiže efekat dodatne zategnutosti stomaka. Na taj način, osiguravaju se dugoročni i održivi rezultati.

Pogledajte kratak video o abdominoplastici

Kome nije preporučljiva abdominoplastika – zatezanje stomaka?

Treba istaći da abdominoplastika – zatezanje stomaka nije predviđena za svakoga, odnosno trebalo bi razmisliti i konsultovati se sa vašim lekarom u sledećim slučajevima:

 • Ako planirate da izgubite veliki broj kilograma;
 • Ako planirate trudnoću u skorijoj budućnosti (abdominoplastika zateže muskulaturu stomaka, dok se tokom trudnoće ovi mišići mogu ponovo razdvojiti);
 • Ako imate određeno hronično medicinsko stanje, kao što su bolesti srca, imunološke bolesti, dijabetes…;
 • Ukoliko pušite (pušenjem se smanjuje priliv kiseonika u krvne sudove, što proces zarastanja rana, koje kod abdominoplastike nisu beznačajne, čini težim i dužim);
 • Ako ste imali raniju operaciju abdomena koja je uzrokovala značajno ožiljno tkivo.

Takođe, abdominoplastiku treba da izbegavaju osobe koje imaju česte fluktuacije u telesnoj težini.

Zatezanje kože stomaka – Postoperativni tretman i očekivanja od operacije 

Kada je u pitanju zatezanje kože stomaka, nakon završetka operacije, pacijent se vraća u svoju sobu gde će ležati u savijenom, odnosno polusedećem položaju. Ovo je neophodno kako bi se smanjio pritisak na ožiljak i mišiće stomaka. Štaviše, 24h nakon operacije, pacijent neće smeti da se ispravlja kako šavovi ne bi pukli, odnosno kako bi rez lepo zarastao. Ujedno, 24-48h nakon operacije dolazi do skidanja aspiracionih drenova, dok se redovno vrše previjanja. Kada se završi poslednje previjanje, skidaju se konci.

Generalno, pacijent može da nastavi da se bavi uobičajenim aktivnostima oko 30-ak dana nakon operativnog zahvata. Trbušnjake i druge vežbe za muskulaturu abdominalnog zida jedno vreme treba izbegavati i konsultovati se o tome sa hirurgom.

abdominoplastika zatezanje stomaka Eterna Centar 4

Čim se ukloni višak kože i potkožnog tkiva, rezultati će odmah biti prisutni i vidljivi. Za svega sedam do deset dana, i pacijent može videti prve rezultate i, samim tim, biti siguran u krajnji ishod tummy tuck operacije. Rezultat ove operacije jeste zategnut, čvrst i lepo isprofilisan stomak uz jasne abdominalne konture. Budući da se, putem abdominoplastike, zatežu i trbušni mišići, pacijent će dobiti i estetski lepo oblikovan struk – što je i svrha ove operacije!

Kao što smo istakli, ožiljak se nalazi “sakriven” u “bikini zoni”, odnosno u liniji donjeg veša i ne vidi se ako idete na plažu ili bazen. Kao i svaki drugi, i ovaj ožiljak je u početku modro-crvene boje, ali vremenom će izbledeti i poprimiti boju obične kože. U zavisnosti od težine operacije, svojstava kože, držanja saveta lekara i drugih faktora, ožiljak može dobiti boju kože u periodu do godinu dana.

Eterna Centar – Profesionalno i stručno uklanjanje viška kože (dermolipektomija i abdominoplastika) 

Eterna Centar je poliklinika specijalizovana za oblasti plastične i estetske hirurgije, kao i regenerativne, opšte i interne medicine. Naš tim, na čelu sa dr Tanjom Radenkov Medenicom, čine lekari sa dugogodišnjim profesionalnim iskustvom, među kojima su profesori Medicinskog fakulteta, primarijusi i akademik. Već duži niz godina sa velikim procentom uspšnosti obavljamo dermolipektomiju – hirurško odstranjenje viška kože i potkožnog tkiva – u koju ulazi i abdominoplastika.

U zavisnosti od zahteva i očekivanja pacijenata, možemo raditi:

 • Mini dermolipektomiju, odnosno abdominoplastiku (manje agresivna i manje ekstenzivna procedura). Zajedno sa liposukcijom i endoskopskim tehnikama, ova metoda pokazala se veoma uspešnom. Zato je mini dermolipektomija u Srbiji, ali i u svetu, doživela pravi “bum” u oblasti estetskih korekcija.
 • Kompletnu (standardnu) abdominoplastiku koja, kao što što smo mogli da vidimo, predstavlja veoma pouzdanu operativnu tehniku. Nakon uspešne operacije, rezultati su dugotrajni i sigurni.

Ukoliko imate problema ili poteškoća sa opuštenošću kože u predelu stomaka, iznad i ispod pupka (umbilikusa), a želeli biste da ga se rešite, Eterna Centar je prava adresa za vas! Stručnost, znanje, profesionalizam, maksimalna nega i individalni pristup svakom pacijentu glavne su karakteristike naše poliklinike. Omogućićemo vam da postanete najbolja verzija sebe. Omogućićemo vam da budete zdravi, lepi i funkcionalni svakog dana! Više od 50.000 zadovoljnih pacijenata iz Srbije, regiona i sveta dokaz su našeg kvaliteta i posvećenosti.

Već sada nas možete pozvati za konsultacije u vezi sa abdominoplastikom, a naše ljubazno osoblje će vam u najkraćem roku zakazati termin.

Hi, How Can We Help You?