Prekomerno znojenje

Prekomerno znojenje

Prekomerno znojenje je mehanizam vašeg tela da se ohladi. Vaš nervni sistem automatski pokreće vaše znojne žlezde kada vam telesna temperatura poraste. Broj znojnih žlezda varira od osobe do osobe, u zavisnosti od anatomije tela i fizičkih faktora.

PREKOMERNO ZNOJENJE, IMA REŠENJA

Prekomerno znojenje (Hiperhidroza) se takođe obično javlja, posebno na dlanovima, kada ste nervozni. Najčešći oblik hiperhidroze naziva se primarna fokalna (esencijalna) hiperhidroza. Kod ovog tipa, nervi odgovorni za signalizaciju vašim znojnim žlezdama postaju preaktivni, iako nisu bili izazvani fizičkom aktivnošću ili porastom temperature.

Sa stresom ili nervozom, problem postaje još gori. Ovaj tip obično pogađa vaše dlanove i tabane, a ponekad i lice. Ne postoji medicinski uzrok za ovu vrstu hiperhidroze. Možda ima naslednu komponentu, jer se ponekad javlja u porodicama.

Prekomerno znojenje može da bude simptom poremećaja štitne žlezde, malignih bolesti, diabetes melitusa, tada se radi o sekundarnoj hiperhidrozi. Određeni lekovi takođe mogu dovesti do jakog znojenja, kao i odvikavanje od opioida

Lečenje hiperhidroze

Ukoliko se radi o sekundarnoj hiperhidrozi, terapija će biti usmerena na lečenje uzroka koji indirektno izaziva prekomerno znojenje. Ukoliko ne postoji konkretno oboljenje koje dovodi do hiperhidroze, pojačano znojenje se može lečiti na nekoliko načina.

U slučaju blažeg oblika hiperhidroze, znojenje se kontroliše uz pomoć odgovarajućeg dijeteskog režima i antiperspiranata. Potrebno je da se izbegavaju namirnice koje podstiču nervni sistem, poput kafe, čokolade i energetskih pića. Dezodoransi i antiperspiranti na bazi aluminijuma pomažu samo kod blažih oblika hiperhodroze, iako kod većine osoba nemaju pravog učinka. Danas se taj problem najuspešnije rešava primenom

Botulinum A toksina na pogođena mesta. Botulin toksin sprečava inervaciju znojnih žlezda i privremeno zaustavlja proces znojenja. Proceduru je potrebno ponoviti posle šest meseci, ponekad i posle godinu dana, u zavisnosti od zahteva pacijenta.

Kada primite injekcije botulin toksina direktno u područje vašeg tela koje se obično znoji, vaši preaktivni nervi su u suštini paralizovani. Kada vaši nervi ne mogu signalizirati vašim znojnim žlezdama, vi se ne znojite. Međutim, botulin toksin sprečava samo znojenje u određenom području gde se ubrizgava. Najčešća mesta ubrigavanja botulin toksina su: pazuh, dlanovi i stopala.

Procedura traje od 20-30 minuta. Pre injektovanja se nanese topikalni anestetik, ostavi da deluje 15 minuta, nakon toga se finom iglom vrši ubrizgavanje botulin toksina.

Hi, How Can We Help You?