Botulinski toksin – Neuromodulatori

Botulinski toksin – Neuromodulatori

eterna medical system edukacije

Botulinksi toksin, akreditovana edukacija iz estetske medicine

BOTULINSKI TOKSIN – NEUROMODULATOR, PRIMENA U ESTETSKOJ MEDICINI

Botulinski Toksin je enzim koji prozvodi bakterija klostridijum botulinum. On spada u grupu biološki najjačih otrova zbog svog paralitičkog efekta.  Najveću popularnost botulin je stekao u kozmetologiji kao sredstvo za ulepšavanje, tačnije za „zatezanje bora“. Edukacija o primeni istog je namenjena lekarima i stomatolozima i obuhvata teorijski i praktični deo.

Teorijski deo:

Polaznici se upoznaju sa savremenim konceptom primene botulinskog toksina, njegovim indikacijama, apsolutnim i relativnim kontraindikacijama, neželjenim efektima i njihovoj sanaciji. Upoznaju pristup pacijentu koji podrazumeva maksimalnu posvećenost primenom najsavremenijih metoda i materijala i maksimalne mere opreza prilikom rada i intervencije na pacijentu, kako bi ceo tretman za pacijenta bio bezbedan, bezbolan i komforan.

Praktični deo:

U okviru praktičnog dela polaznici ovladavaju veštinama upotrebe botulinum toksina, kod korigivanja određenih regija. Neke od najčešćih regija su bore na čelu, glabeli, regije oko očiju, podizanja vrha nosa, korekcije maseterične hipertrofije. Botulinski toksin se primenjuje i na regije oko usana i brade, kao i korigovanja bora na vratu, kontrolisanja hiperhidroze u predelu pazuha i dlanova.

Botulinum toksin je jedan od najneobičnijih molekula koji se susreću u medicini i nauci. Botulinum toksin je odobren lek za lečenje raznih poremećaja, kao što je distonija (poremećaj pokreta). Toksin može ublažiti poremećaje pokreta, uključujući grčeve i distoniju, smanjujući aktivnost na neuromuskularnim spojevima, Na taj način omogućava se opuštanje skeletnih mišića. Toksini se takođe koriste za smanjenje motoričke prekomerne aktivnosti u spastičnosti. rajanje aktivnosti botulinum toksina zavisi od serotipa i mesta delovanja, ali je toksičnost reverzibilna i smatra se da ne izaziva dugotrajnu neurodegeneraciju.

Primena:

Botulinum toksin se koristi u lečenju:

  • prekomerno aktivne bešike,
  • urinarne inkontinencije,
  • hronične migrene,
  • spastičnosti (kontrakcije koje izazivaju ukočenost mišića),
  • cervikalne distonije (mišići vrata se nevoljno kontrahuju),
  • jakog znojenja ispod pazuha,
  • grčeva očnih kapaka,
  • ukrštenih očiju i slinjenja.
  • takođe se koristi za lečenje linija i bora lica.

Polaznici kursa dobijaju literaturu iz oblasti primene botulinum toksina, kao i sertifikat akreditovanog kursa sa bodovima za kontinuirane medicinske edukacije (6 bodova).

Predavači

Hi, How Can We Help You?