• Molerova 3, 11000 Beograd
  • Pon - Sub 08:00 - 20:00

Akne i ožiljci od akni – CO2 laser kao idealno rešenje

Akne i ožiljci od akni

Akne i ožiljci od akni su jedan od najvećih kožnih problema ljudi širom sveta.

Zdrava, blistava koža bez ikakvih nepravilnosti san je svih. Nažalost, samo je mali broj onih koji se mogu time pohvaliti. Većina se makar jednom u svom životu susrela sa zapušenim porama i aknama.

Zavisno od intenziteta i zastupljenosti postoje tri vrste.

Akne comedonica su najblaži oblik. U pitanju su neupaljene bubuljice, koje ne stvaraju velike probleme i mogu se otkloni uz adekvatnu negu.

Akne papulopustulosa čine površinski upaljene papule i pustule koje dovede do umerenih simptoma.

Najteži oblik jesu akne conglobate. Karakterišu ih bolne nodule i čirevi, koji zahtevaju dugotrajno lečenje. Upravo su one najveći krivci za pojavu ožiljaka.

Zašto nastaju akne i ožiljci od akni?

Akne su izazvane prekomernim lučenjem lojnih žlezda usled kojih dolazi do infekcija i začepljenja. Njihova pojava se najčešće vezuje za pubertet. U tom periodu pojačan je rad žlezda sa unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem, pa koža postaje masnija, što stvara povoljne uslove za upalne procese na njoj. Problem obično nestaje u roku od 5 godina.

Međutim, akne i ožiljci od akni nisu samo pojava adolescenata. One su mogu javiti i u zrelim godinama. Istraživanja pokazuju da 30 odsto populacije starije od 30 godina ima ovaj problem. Razlozi za njihovu pojavu su različiti.

Akne i ožiljci od akni

Ranijih decenija kao uzrok navođena je loša higijena. Danas se smatra da su glavni pokretači stres i loš način života. Odnosno, nedostatak sna, smanjena fizička aktivnost i nezdrava ishrana. Upotreba pojedinih lekova, kao i neadekvatne šminke i preparata za negu, takođe, doprinosi pojavi akni.

Akne i ožiljci od akni mogu biti i genetski predodređeni. Naime, utvrđeno je da je veća verovatnoća da će se javiti kod onih čiji roditelji su imali isti problem. Ipak, češće su izazvane hormonalnim disbalansom. Zbog toga su pratioci menstrualnog ciklusa i trudnoće, ali i policističnih jajnika i drugih hormonskih bolesti.

Zašto CO2 laser predstavlja zlatni standard za akne i ožiljke od akni?

CO2 laser je frakcionisani laser. To znači da ciljano deluje na problematičnu regiju, praveći brojne mikro kanale termičkog oštećenja do određene dubine, pri čemu frakcionisano ostavlja netretirana područja nepromenjenim. Na taj način omogućeno je brže zarastanje. Samim tim je vreme oporavka znatno skraćeno u odnosu na druge ablativne lasere, dok su postignuiti efekti mnogo bolji. Ujedno, sprečana je pojava komplikacija, pa možemo slobodno da kažemo da je CO2 laser najsigurniji, najefikasniji i najpouzdaniji tretman za otklanjanja akni i ožiljaka.

Akne i ožiljci od akni

Osim za lečenje akni i ožiljaka od njih, CO2 laser se može koristiti i za otklanjanje drugih ožiljaka. Zatim za uklanjanje bora fleka, pega, keratoza, nejednake pigmentacije, strija, kao i za zatezanje opuštene kože.

Da li je tretman CO2 laserom bolan?

Pre primene lasera nanosi se lokalni anestetik, tako da je tretman bezbolan. Možete osetiti jedino blago peckanje i toplotu.

Neposredno nakon lasera može se očekivati blago crvenilo. Period oporavka traje 3 do 5 dana, a nakon tretmana neophodno je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 50 i izbegavati sunce.

Tretmani laserom, uključujući i CO2, deo su usluga poliklinike Eterna Medical System. Ovde vas čeka i niz drugih estetskih procedura, kao što su mezoterapija, liposukcija, hijaluronski fileri, operacija nosa

Hi, How Can We Help You?