Plazma ili vampirski tretman protiv opadanja kose

Plazma tretman

Plazma tretman predstavlja najnoviju metodu u borbi protiv opadanja kose.

Na glavi čoveka u proseku ima oko 100.000 dlaka. Svaka od njih se nalazi u jednoj od 3 faze. Anagena je faza aktivnog rasta i ona traje oko 1.000 dana. Faza opadanja, tj. katagena traje nedelju do dve dana, dok faza mirovanja (telogena) traje 2 do 3 meseca.

Oko 80 odsto vlasi je u fazi u rasta, a samo 1 odsto njih se nalazi istovremeno u katagenoj fazi. Što znači da dnevno u proseku opadne oko 60 do 100 vlasi. Iako zvuči mnogo, zapravo, je ovo normalni prirodni proces koji ne utiče na izgled vaše kose.

PRP tretman

Međutim, problem nastaje kada se opadanje pojača tako da morate potražiti pomoć lekara. Genetska predispozicija, hormonski disbalansi, stres, preterana upotreba hemijskih sredstava na kosi, loš način života – samo su neki od faktora koji mogu da dovedu do gubitka kose.

Obično se pojava vezuje za muški rod. Nažalost, statistički podaci pokazuju da je prekomerno opadanje sve veći problem žena. Više od 40 odsto žena mlađih od 40 godina ima vidljivi gubitak kose. Za razliku od muškaraca, kod kojih gubitak kose počinje na slepoočnicama, ženama se proređivanje javlja u frontalnim područjima ili temenu.

S obzirom da opadanje kose ne narušava samo lepotu lica, već može da poljulja samopouzdanje, pa i da dovede do psihičkih problema, poliklinika Eterna Medical System vam otkriva Plazma tretman kao najefikasnije rešenje.

Šta je Plazma tretman?

Plazma tretman je metoda aplikovanja sopstvene krvne plazme bogate trombocitima u tkivo problematičnog mesta. Platelet znači trombocit, Rich je u prevodu obogaćeno, a Plasma je tečni deo krvi. Upravo zbog upotrebe krvne plazme popularno je nazvan “vampirski tretman”.

PRP tretman

Trombociti imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali sadrže i brojne faktore rasta i bioaktivne proteine koji utiču na rast i obnovu ćelija. Zahvaljujući ovoj njihovoj sposobnosti Plazma tretman se primenjuju više od 30 godina u raznim oblastima medicine – počev od ortopedije i sportske medicine, preko maksilofacijalna i kardio – hirurgije, pa do stomatologije.

Poslednje decenije zauzima značajno mesto u estetskoj medicini. Najčešće se koristi u pomlađivanju lica, vrata, dekoltea i šaka, eliminisanju i ublažavanju bora, podočnjaka i kesica ispod očiju. Odnosno, osvežavanju i poboljšanju kvaliteta kože. Takođe, otklanja strije i ožiljke. Mada ima blagotvorni efekat i na druge probleme, kao što je gubitak kose.

Kako se izvodi Plazma tretman?

Najpre se klijentu vadi krv iz koje će se obezbediti plazma za tretman. Da bi se plazma izdvojila krv se centrifugira velikom brzinom pri čemu se odnos faktora rasta i trombocita u plazmi povećava do 10 puta.

Zatim deo kože, koji će biti tretiran, dubinski se čisti i nanosi lokalna anestezija. Kada anestetik počne da deluje vrši se ubrizgavanje veoma tankim i malim iglama. Time je zagarantovano da neće ostati tragovi od uboda.

Kako se koristi sopstvena krv, trtaman plazma je potpuno bezbedan i spada u regenerativne metode. Ipak, nije preporučljiv osobama sa aktivnom infekcijom kože, kožnim bolestima, teškim metaboličkim i sistemskim bolestima, poremećajem funkcije trombocita i karcinomom.

Da li je Plazma tretman trajno rešenje za opadanje kose?

Rezultati plazma tretmana, zaista, su neverovatni, ali se postepeno pojavljaju. Razlog leži u vremenu koje je potrebno da se podstaknu prirodni procesi regeneracije.

Baš kao što se botulin toksinom protiv znojenja eliminiše problem na određeni period, tako je i Plazma efekat vidljiv narednih godinu dana. Nakon toga je neophodno ponoviti tretman.

PRP tretman

Osim za lečenje nasledne ćelavosti, pojave naglog opadanja kose i opadanja na pečate, plazma tretman je idealan i za tanku dlaku koja lako puca. Zato se često primenjuje za ojačavanje regije vlasišta pre transplatacije kose.

Vratite svojoj kosi bujnost, posetite polikliniku Eterna Medical System. Naš tim lekara ima dugogodišnje iskustvom u polju plazma tretmana, kao i u rešavanju svih problema kože lica i tela.

 

Hi, How Can We Help You?