Uklanjanje podočnjaka

Blefaroplastika, uklanjanje podočnjaka

 Najbolje metode za uklanjanje podočnjaka

Čak i ako je osoba život provela marljivo negujući kožu koliko god može, svi će pre ili kasnije pokazati znake starenja – a to uključuje i podočnjake u obliku tamnih krugova ispod očiju. Ponekad promene uključuju i takozvane „kese“ i nadutost ispod očiju. Vremenom koža prirodno gubi kolagen i postaje sve tanja, pa bez obzira na to kakvu kožu osoba ima ili koliko je sklona dobrim navikama i održavanju, vene će neizbežno početi da se pokazuju kroz tanku kožu oko očiju.

O podočnjacima i kako ih srediti pričamo sa  dr Tanjom Radenkov Medenicom, specijalizantom  plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije.

Uklanjanje podočnjaka

Šta sve utiče na to da imamo podočnjake?

  • Kao što već znamo, izlaganje suncu ubrzava proces razgradnje kolagena, tako da su najbolje oružje protiv podočnjaka jednostavne navike nanošenja kreme za sunčanje od malih nogu. Pomaže i nošenje sunčanih naočara dok se boravi na suncu, uz formulu, manje žmurenja = manje podočnjaka. Najbolje navike, međutim, ne mogu da promene gene i predispozicije sa kojima smo rođeni. Genetika je najveća odrednica kakvu ćemo kožu imati i kako ćemo izgledati u prirodnom procesu starenja.
  • A koja je veza genetike i podočnjaka?

One osobe koje su nasledile svetlu ili tanku kožu imaju tendenciju da se ispod krugova senka prikazuje lakše od ostalih, zbog činjenice da kada se naša krv nakuplja u kapilarama ispod očiju, to je očiglednije kroz svetliju kožu. Na nesreću, kako se tamo akumulira sve više i više krvi, nežni kapilari počinju da se istežu i naprežu pod teretom, što dovodi do većeg curenja i udruživanja krvi – i na kraju još tamnije pod očnim krugovima. Ipak, drugim osoboma tamni podočnjaci i vrećice ispod oka ne uzrokuju faktori starenja, sunčanja ili genetika. Ponekad je to jednostavno pitanje alergija. Celogodišnje alergije poput onih na prašinu ili plesni ili sezonske alergije koje mnogi mogu da dožive na proleće, pokreću oslobađanje histamina koji uzrokuju upalni odgovor. To znači da se naši krvni sudovi upale i nateknu – uključujući i one ispod očiju.

Blefaroplastika, uklanjanje podočnjaka

Uklanjanje podočnjaka i kako da rešimo problem?

Problem tamnih podočnjaka se efikasno može rešiti na dva načina – hirurškim (operacija podočnjaka) i nehirurškim putem. Kada je u pitanju nehirurško uklanjanje podočnjaka, postoje dva načina. Najčešći je ubrizgavanje umrežene hijaluronske kiseline (filer) u određenim količinama. Sa godinama, ćelije kože postaju sve lošije u stvaranju hijaluronske kiseline, koja je odgovorna za veći deo zapremine lica, posebno oko usana i jagodičnih kostiju. Lice tako vremenom počinje da se opušta: potkožna masnoća između kosti i kože se „topi“ dok se koža opušta. Ovaj gubitak volumena učvršćuje osobine i posebno pogađa donje kapke koji se opuštaju i daju umorni izgled licu. Da biste podmladili izgled, pod kožu se može ubrizgati sintetička hijaluronska kiselina.

Drugi metod je augmentacija sopstvene masti. Kao dopunski metod, koji poboljšava rezultate i utiče na opšti kvalitet kože, koriste se tretmani mezoterapije kao i krvne plazme.

Šta je sa uklanjanjem podočnjaka hirurškim putem?

Radikalnija opcija jeste uklanjanje podočnjaka hirurškim putem (donja blefaroplastika), koja se može izvoditi u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji. Kozmetička blefaroplastika donjeg kapka podrazumeva hirurško uklanjanje ili repozicioniranje masti ispod očiju. Cilj mu je podmlađivanje područja oko očiju i davanje sveukupno mlađeg i odmornijeg izgleda licu. S obzirom na to da dva oka nisu ista, ne bi smele biti iste ni dve operacije blefaroplastike. Blefaroplastika treba da bude prilagođena estetskim željama i jedinstvenim karakteristikama svakog pacijenta kako bi se postigli najbolji kozmetički rezultati.

Koliko traju efekti uklanjanja podočnjaka?

Efekti uklanjanja podočnjaka neoperativnim putem traju između 8 i 12 meseci, dok se hirurškim putem problem trajno resave.

Hi, How Can We Help You?