• Molerova 3, 11000 Beograd
  • Pon - Sub 08:00 - 20:00

Rinoplastika – estetska korekcija nosa.

Rinoplastika, operacija nosa

Smešten u samoj sredini lica, nos je uvek nekako prvi u centru pažnje. U prilog tome govori i velika važnost koja mu se pripisuje u celokupnoj estetskoj slici čoveka. Lepota nosa je oduvek bacala njegovu sistemsku funkciju u senku, dok su oblik i veličina bili krivci nezadovoljstva sopstvenom slikom. Danas, kada je akcenat naročito stavljen na vizuelni identitet, na nos se itekako upire prstom. Relativno mali nos, pravilnih i proporcionalnih dimenzija, usklađenih sa ostatkom lica je jedan od najčešćih razloga, zbog čega se ljudi okreću plastičnoj hirurgiji. Operacija nosa, stručno nazvana rinoplastika, jedan je od zahvata plastične hirurgije, koji je sve više tražen. U daljem tekstu vam otkrivamo više o tome sta je rinoplastika. 

Rinoplastika kao sredstvo estetske korekcije 

Rinoplastika predstavlja korekciju oblika i položaja nosa operativnim zahvatom. Razlozi za preduzimanje ove operacije mogu se ticati ili estetskih ili funkcionalnih razloga. Kao estetski zahvat, rinoplastika je već godinama u nazad jedna od najtraženijih operacija estetske hirurgije u Srbiji. Rinoplastika nosa omogućava postizanje sklada proporcija na licu, jer je često preveliki ili premali nos, taj, koji svojim oblikom i dimenzijama narušava idealnu proporcionalnost kontura lica. Zahvaljujući operativnim metodama plastične hirurgije moguće je promeniti celokupan oblik nosa ali i samo njegove pojedine delove. Često pacijenti imaju želju za promenom isključivo vrha nosa ili za preoblikovanjem nozdrva.  

Septorinoplastika i rinoplastika za bolju funkcionalnost nosa 

Pored svoje estetske funkcije, nos igra važnu ulogu kao organ za disanje i mesto gde su smešteni receptori čula mirisa. Nos nam dakle, u sadejstvu sa ostalim čulima, omogućava poimanje sveta oko nas i unos kiseonika neophodnog za funkcionisanje čovekovog sistema. Nos predstavlja istovremeno i svojevrstan prvi filter koji pročišćava vazduh od neželjenih čestica. Nemojte stoga posmatrati ovaj organ samo kao jednu estetsku strukturu na vašem licu. Urođene anomalije nosa ili deformiteti nastali usled mehaničkih povreda mogu smanjiti funkcionalnost nosa, što se naravno odražava i na sam kvalitet života. U tom slučaju rinoplastika predstavlja jedinstveno rešenje. Kada govorimo o deformitetima nosa, neretko se radi o nepravilnom obliku septuma. Najjednostavnije rečeno, septum predstavlja zid hrskavice koji nos deli na dve komore, odnosno nozdrve. Deformacija ovog dela može značajno ometati normalno disanje. U ovom slučaju se vrši septorinoplastika u cilju uklanjanja prepreke disajnim putevima. 

Rinoplastika – preoperativni postupak 

Dvojaka funkcija nosa čini ovaj operativni zahvat nešto zahtevnijim i specifičnijim, jer hirurg pored korekcije izgleda nosa mora da vodi računa i o očuvanju ili rekonstruisanju njegovog neometanog funkcionisanja. Prvi korak u izvođenju rinoplastike jeste razgovor sa pacijentom i razjašnjenje željenih rezultata operacije. Prvi problem sa kojim se većina lekara suočava jesu nepromišljena očekivanja pacijenata. Mnogi dolaze sa predstavama o idealnom nosu koji se pak ne uklapa tako idealno u fizionomiju njihovog lica. Kako se pacijenti ne bi razočarali u krajnje rezultate rinoplastike, hirurg zajedno sa pacijentom razmatra najidealnije konture i oblik nosa, proporcionalan njegovom licu. Pre operacije obavlja se anamneza, kako bi hirurg i anesteziolog bili upoznati sa istorijom bolesti pacijenta i terapijama koje je koristio ili se trenutno pridržava.  

Operativni postupak 

Rinoplastika se po pravilo vrši u opštoj anesteziji. Međutim, u pojedinim slučajevima korekcije vrha nosa  moguća je i operacija nosa u lokalnoj anesteziji. Pre same operacije izrađuje se i operativni plan. Operacija nosa se vrši otvorenom ili zatvorenom tehnikom. Zatvorena tehnika podrazumeva da se rezovi prave na sluzokoži nosa, tako da oni i ožiljci nakon operacije nisu vidljivi sa spoljne strane. Otvorena tehnika, s druge strane , podrazumeva pravljenje reza i sa spoljne strane nosa. Ovako se obezbeđuje bolji pristup strukturi nosa koja treba da se preoblikuje uklanjanjem hrskavice i kosti ili njihovim rekonstruisanjem uz pomoć hrskavice sa drugih delova tela ili implantatom. Operacija nosa može trajati između 45 minuta i 2 sata. Nakon operacije se u nozdrve stavljaju tamponi ili masne gaze a sa spoljne strane kompresivna maska.  

Rinioplastika – operacija nosa oporavak 

Tokom oporavka pacijent je dužan da se prvih dana pridržava određenih smernica ponašanja. Tokom spavanja ili pri ležanju obavezno je držati glavu na visokom uzglavlju. Otok i crveni kolutovi oko očiju su neizbežni i neophodno je stavljati hladne obloge, kako bi se ubrzalo njihovo povlačenje. Osim toga, tokom oporavka treba izbegavati teže fizičke napore i treninge. Nakon vađenja gaze prepisuju se kapi za nos i po potrebi analgetici ili lekovi protiv otoka. Kompresivna maska se skida 7 do 14 dana nakon operacije kada pacijent može da se vrati i regularnom društvenom životu. Mada su rezultati već nakon operacije jasno uočljivi, kompletnu promena moći ćete da vidite tek nakon nekoliko meseci, kada se operisana regija u potpunosti oporavi i zaraste. 

Rinoplastika – plasticna operacija nosa Beograd 

Nezavisno od toga da li vam je potrebna estetska operacija nosa, plastična i rekonstruktivna operacija nosa ili pak rinoplastika radi korigovanja kako estetike tako i funkcionalnosti nosa, bitno je obratiti se stručnom i iskusnom timu. Eterna Medical System je vodeća poliklinika u oblasti estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije, čiji će vam renomirani lekari bogatog iskustva pomoći u ostvarivanju vaše najlepše verzije. Zahvaljujući stručnosti i profesionalizmu naših zaposlenih možete biti sigurni da ćete u našoj klinici biti srdačno dočekani i tretirani jedinstvenim, individualnim pristupom. Kontaktirajte nas i postanite deo Eterna porodice, koju čine zadovoljni članovi širom Srbije.  

Hi, How Can We Help You?