Operacija nosa

Operacija nosa ili barbi nos najtraženija operacija kod žena

Operacija nosa se stručno zove rinoplastika i predstavlja jednu od najčešćih operacija plastične hirurgije. Iako mnogi ističu da su oči prvo što primetimo na licu neke osobe, zapravo je to nos. On zauzima centralno mesto, tako da njegov oblik i veličina utiču na karakteristike čitavog lica. Imajući ovo u vidu ne čudi što mnogi ljudi na svom telu žele da promene svoj nos, jer je upravo on izvor nezadovoljstva sopstvenim izgledom, pa i nesigurnosti.

Osim estetske, nos ima važnu i funkcionalnu ulogu. Predstavlja početni deo respiratornog sistema koji omogućava snabdevanje tela dovoljnom količinom vazduha. Istovremeno, vlaži i filtrira udahnuti vazduh, oslobađajući ga štetnih čestica iz spoljašnje sredine. Na taj način vazduh je potpuno pripremljen za donje disajne puteve.

Nos je, takođe, organ za miris. U njemu se nalaze mirisne ćelije koje šalju impulse mozgu za osećanje mirisa.

 Operacija nosa spada u najstarije hirurške intervencije

Verovali ili ne, prvi podaci o rinoplastici potiču oko 2500. godine pre Nove. Drugi važan podatak dolazi iz Ebersovog papirusa nastalog 1550. godine pre Nove ere. U njemu je ona opisana kao plastična hirurška operaciju za rekonstrukciju nosa uništenog učešćem u bitkama ili odsecanjem nosa kao verske, političke ili vojne kazne.

Prve uspešne operacije preoblikovanja nosa izveli su indijski lekari krajem 18. veka. Ipak, pravi razvoj započeo je tek kada je 1887. godine otorinolaringolog John Orlando Roe izveo prvu modernu endonazalnu rinoplastiku (zatvorenu rinoplastiku).

Korak dalje u razvoju usledio je vek kasnije. Freer je 1902. godine uveo proceduru submukozne resekcione septoplastike za korekciju devijacije septuma, a 2 decenije kasnije A. Rethi je razvio pristup otvorene rinoplastike koja je olakšala modifikaciju vrha nosa.

Koje probleme rešava operacija nosa?

Operacija nosa u većini slučajeva se izvodi radi korekcije koja ima za cilj preoblikovanje i promenu njegove veličine.

Operacija nosa

Nos čoveka se sastoji od koštanog i hrskavičavog dela koji su prekriveni kožom. Što znači da je njegova kompletna struktura podložna korekciji tako da možete promeniti veličinu i oblik nosa, širinu nozdrva, širina nosa, dužinu nosa, položaj vrha nosa, otkloniti greben.

Zahvaljujući rinoplastici rešićete svaki nedostatak na svom nosu kako biste dobili izgled kakav ste oduvek želeli. Međutim, ona se ne koristi samo u korektivne svrhe.

Nije redak slučaj da se operacija nosa vrši zbog deformiteta nosa i nosnog septuma. Obično su oni urođeni, mada mogu da nastanu u toku porođaja kod uzanog porođajnog kanala ili u kasnijim godinama kao posledica povreda.

S obzirom da ovi deformiteti mogu, vremenom, da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema veoma je važno da se obezbedi normalno funkcionisanje nosa. U tom slučaju vrši se septoplastika. U pitanju je korekcija zakrivljenosti (devijacije) nosne pregrade. Često se radi u kombinaciji sa estetskom korekcijom.

Stručnjaci savetuju da se operacija nosa ne izvodi pre 17. godine života. Izuzetak su teške devijacije septuma koje stvaraju probleme sa disanjem.

Kako se izvodi operacija nosa?

Operacija nosa spada u jednu od najkompleksnijih procedura koja zahteva vrhunsko znanje i stručnost hirurga.

Pre same intervencije obavljaju se konsultacije kako bi pacijent iskazao čime je tačno nezadovoljan. Na osnovu pregleda i mišljenja pacijenta lekar pravi najbolje rešenje za izgled nosa.

Operacija nosa

Dve nedelje pre zakazane operacije nije poželjna upotreba Aspirina, Andola, Acetisala i dugih lekova koji utiču na proces zgrušavanja krvi. Nije preporučljivo ni pušenje i uzimanje hormonskih preparata.

Operacija nosa se izvodi pod anestezijom, a zavisno od tehnike vreme trajanja iznosi jedan do dva sata. Po završetku korekcije u nozdrve se stavljaju tamponi, a na spoljašnju stranu kompresivna maska kojom se obezbeđuje fiksiranje delova na kojima je obavljana procedura.

Kompresivna maska se uklanja nakon sedam dana, a čitav postoperativni oporavak traje oko dve nedelje.

Koji je najtraženiji izgled nosa?

Bez obzira što se ideal ženske lepote menjao kroz istoriju, željeni izgled nosa ostao je isti. Mali, simetričan nos koji se blago povija pri vrhu sinonim je za lepotu ovog dela lica.

Najnoviji trend je nadogradio “prćasti” izgled, donoseći tzv. Barbie nos. Upravo je ovaj nos danas najtraženiji među pripadnicama lepšeg pola širom sveta. Karakteriše ga sitni oblik koji ima nizak most i malo povijen vrh.

Barbie nos se postiže otvorenom ili zatvorenom tehnikom. Otvorena rinoplastika je najčešće korišćena metoda. Tokom ove operacije nos se podiže kako bi se preoblikovala kost i hrskavica unutra. Ako hirurg odluči da koristi zatvorenu tehniku, svi rezovi biće unutar nozdrva.

Podarite svom licu savršeni nos, zakažite konsultacije u poliklinici Eterna Medical System. Stručni tim iskusnih lekara specijalista konstantno radi na usavršavanju procedura. Jedna od njih jeste i čuveni Barbie nos.

Za besprekorni izgled ukombinujte je sa Barbie lips metodom koja ne samo da daje usnama punoću, već i idealne konture odgovarajućom nijansom.

 

 

Hi, How Can We Help You?