Nega kože na letovanju

nega koze za leto

Nega kože na letovanju i korisni saveti

Nega kože je veoma važana zato što je koža naš najveći organ koji nas štiti od štetnih spoljnih uticaja. Kako bismo je na pravi način očuvali, neophodno je da je pravilno negujemo, posebno u letnjim mesecima, kada je povećana izloženost jakom suncu. Za vas smo pripremili nekoliko saveta koji će pomoći da sačuvate svoje zdravlje i lepotu.

nega kože

Nega kože uz kremu za lice

U letnjim mesecima, kada je izloženost sunčevim zracima veća, koža zahteva dodatnu negu. Neophodno je da kreme koje koristimo budu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50 spf, u zavisnosti od tena. Lice je posebno osetljivo, pa bi trebalo da pažljivo izaberemo kremu. Prilikom kupovine treba da proverimo sastav proizvoda: da li je medicinski ispitan i da li je nekomedogen. S obzirom na to da ćete tokom dana nekoliko puta nanositi kremu, važno je da ona bude lagane strukture, kako ne bi dodatno mastila kožu, zatvarala pore i omogućila nastanak bubuljica. Idealno je da na deklaraciji piše: bez parabena, fotostabilna, nekomedogena i hipoalergijska.

Nega kože – Pijte vodu i kada niste žedni

Pravilna hidratacija jedan je od uslova funkcionisanja organizma. Dnevno treba uneti 1.5 do 2 litre tečnosti, a najbolji izbor svakako je voda. Visoke letnje temperature mogu da dovedu do kolapsa organizma, zamaranja i nemoći. Stoga, neka vam flašica vode uvek bude  pri ruci.

Izbegavajte sunce u periodu od 12 do 16 časova

U ovom periodu UV zračenje je izraženo. UV zraci na našoj koži dovode do denaturacije, tj. narušavanja prirodne strukture proteina (kolagena, elastina i keratina) i  do oštećenja DNK. Zato je potrebno da, ukoliko ste u tom periodu na suncu, na sebi imate adekvatnu i svetlu odeću i šešir.

Konzumirajte laganu hranu bogatu antioksidansima

Nega kože je vezana i za ishranu. Neka jelovnik bude bogat voćem i povrćem. Limun, osim što je bogat vitaminom C, posvetljuje tamne mrlje na koži. Šargarepa sadrži beta karoten, koji je odličan za ten i sprečava delovanje slobodnih radikala koji oštećuju našu kožu. Lubenica je bogata vodom i odličan je izbor za osvežavanje na visokim temperaturama, izvor je vitamina C i A, kalijuma i magnezijuma.

Ukoliko pijete lekove, proverite da li su fotoosetljivi

Neki lekovi (diuretici, lekovi oni koji sadrže retinol, tetraciklini) čine kožu osetljivom i povećavaju rizik od nastanka opekotina. Zato je neophodno da se posavetujete sa lekarom pre nego što počnete da ih pijete, kako ne bi došlo do pojave fleka na koži.

Nekada je uprkost svim savetima genetika presudan faktor i mogu se javiti problemi sa kožom. U tom slučaju preporučujemo da se javite u Eterna polikliniku i zakažete pregled kako bi rešili vaš problem.

Hi, How Can We Help You?