NEGA KOŽE U PROLEĆE

eterna nega kože proleće

Nega kože je izuzetno važna

Dolazak proleća sa sobom ne donosi samo obilje sunca i lepog vremena, već budi i određene procese u organizmu.  Nega kože je posebno osetljiva u proleće, nakon zime je isušena, bez sjaja i elastičnosti. Dug boravak u zatvorenim prostorijama tokom prethodnih meseci i suv vazduh dodatno su „ispostili“ našu kožu. Potrebna joj je regeneracija i poboljšanje cirkulacije. Evo nekoliko saveta kako da je oporavimo i učinimo kvalitetnijom.

Nega kože kroz ishranu i hidraciju

Pre svega, da bi koža bila lepa i zdrava, potreban je optimalan unos vitamina i minerala, kao i unos dovoljne količine tečnosti (litar i po do dva). Sada nam je na pijacama dostupno raznoliko voće i povrćeŠargarepa sadrži beta karoten, koji je odličan za ten i sprečava delovanje slobodnih radikala koji oštećuju našu kožu. Krastavac je niskokaloričan, hidrira, eliminiše toksine i sadrži vitamine A, B i C. Osim za jelo, komadiće hladnog krastavca možemo stavljati i na oči, jer uklanja podočnjake i nadutost. Avokado sadrži omega 9 masne kiseline, kao i biotin, koji popravlja tonus i strukturu kože lica i daje koži neophodnu vlažnost. Limun, osim što je bogat vitaminom C, posvetljuje tamne mrlje na koži i može da se koristi kao lagani tonik za lice.

 

Pilinzi kao nega kože

Da bi koža mogla da diše i apsorbuje kiseonik i hranljive materije, neophodno je da se sa njene površine uklone mrtve ćelije epiderma. Ukoliko se odlučite da piling uradite kod kuće, najbolje mogu da posluže šećer. On je odličan izvor glikolne kiseline ili morska so, izvor minerala.

Ove abrazivne čestice mešamo sa prirodnim uljima koja hrane kožu. Ukoliko je ona suva, kao bazu koristićemo bademovo ulje, a za normalnu i mešovitu najbolje je lešnikovo i arganovo ulje.

Jednu kafenu kašičicu soli ili šećera pomešajte sa uljem koje odgovara tipu vaše kože, nežno utrljavajte nekoliko minuta i isperite mlakom vodom.

MASKA ZA LICE

Nakon pilinga, potrebno je dobro nahraniti kožu. Ukoliko se odlučite za kozmetičke preparate, izuzetno je važno da su medicinski i prilagođeni vašem tipu. Za tretman kod kuće preporučujemo vam masku od lana.

– Jednu kašičicu samlevenog lanenog semena pomešajte sa toplim mlekom, kašu nanesite na lice, držite je petnaestak minuta i isperite mlakom vodom. Koža će vam biti meka, hidrirana i baršunasta.

Hi, How Can We Help You?