Botulinum toksin

botulinum toksin

Botulinum toksin u estetskoj medicini

Čudesni tretman za bore i razlog zašto se čini da mnogi muškarci i žene prkose starenju je botulinum toksin. U današnje vreme, zbog ovakvih estetskih zahvata, teško je reći koliko neko ima godina.

Ono što mnogi ljudi ne znaju je da je botulinum toksin zapravo jedna vrsta otrova. U savremenoj medicini koristi se za lečenje specifičnih mišićnih stanja, u estetskoj medicini za izglađivanje bora. Budući da je neurotoksin, deluje tako što privremeno relaksira mišiće, u estetskoj medicine se najčešće koristi tip A.

Botulin toksin

Botulin je izveden iz neurotoksina koji proizvodi Clostridium botulinum. Naučnici su otkrili način da se ovaj toksin iskoristi u korist ljudi, koristeći male i razblažene količine koje se direktno ubrizgavaju u mišiće, uzrokujući njihovo slabljenje.

To je najpopularnija vrsta estetskog tretmana sa neverovatnih šest miliona tretmana botoksa koji se primenjuje svake godine. Najčešća upotreba tretaman je da izgladi bore kao što su smejalice oko očiju, čelo i regija izmedju obrva, drastično smanjujući efekte starenja. Međutim, može se koristiti i medicinski za sprečavanje prekomernog znojenja, migrene, nekih poremećaja bešike, creva i mišića.

 

Kako deluje botulinum toksin?

Budući da je neurotoksin, botulin blokira signale koji se šalju od nerava do mišića. U estetskoj medicini, mišići lica pod dejstvom ovog toksina ne mogu da se kontrahuju, što rezultira nemogućnosti stvaranja bora.

Postoje dve vrste mimičnih bora. Dinamičke, one koje se vide na mestima prevoja kože usled kontrakcije i statične, one koje se primećuju i kada je mišić relaksiran.

Dr Tanja Radenkov Medenica
Dr Tanja Radenkov Medenica, doktor i vlasnik Eterne

Kod koga se bore prvo javljaju i kada je idealan period da uradite tretman?

Ovaj magični otrov je kao lek registrovan za primenu od 18. godine starosti, ali se njegova primena ne zasniva na godinama već na postojanju indikacije za rad.

Prvi vidljiviji znakovi starenja počinju negde već posle 25. godine iako to varira i zavisi od mnogo faktora. Za osobe sa izraženom mimikom i one koje bi volele da izbegnu pojavu izraženijih bora, idealno rešenje je preventivna korekcija zavisno od perioda javljanja prvih vidljivijih znakova i taj momenat je individualan za svakog pacijenta.

Pored ispravljanja bora u predelu čela, nosa i oko očiju, što je najčešće tražena intervencija. Jedan od češćih razloga za primenu botulinum toksina je hiperhidroza i takozvani “gummy smile”.

Hiperhidroza ili prekomerno znojenje osim što je esteteski problem, nije dobra ni za zdravlje celog organizma. Može se ispoljiti kao posledica raznih oboljenja ali može biti i genetski nasleđena. Javlja se svuda gde se nalaze lojne žlezde ali najčešće u predelu pazuha, na dlanovima i tabanima. Znojenje je normalna svakodnevna funkcija organizma svakog čoveka, ali ukoliko je prekomerno izaziva neprijatnost i te osobe često imaju problem i sa samopouzdanjem.

Gummy smile- previse vidljive desni pri osmehu?! Ima rešenja!

Da li imate utisak da Vam se prilikom širokog osmeha previše vide desni i zbog toga često krijete svoj osmeh? Ovaj estetski problem prekomerno vidljivih desni naziva se gummy smile i česta je pojava kod pacijenata. Najčešći uzrok gummy smile-a jeste kratka gornja usna i njena hipermobilnost, kada se ona znatno više podiže pri osmehu i otkriva veći deo desni nego što bi trebalo.

Kako izgleda postupak aplikacije botulinum toksin?

Pre same procedure lice se čisti i maže anestetik kremom koja stoji 10-15 minuta. Nakon što anestetik počne da deluje, doktor će vas zamoliti da kreirate različite izraze lica.  Da se mrštite, čudite, pravite izraz kao da vam ide pesak u oči… sve da bi se u potpunosti sagledala aktivnost mišića. Ovi mišići su odgovorni za kreiranje bora i kako bi se pravilnom aplikacijom njihova amplituda kretanja smanjila.

 

Koliko traje efekat tretmana?

Efekat tretmana traje nekoliko meseci , što delimično zavisi od navika ( npr. intenziteta treninga ), kao i od izraženosti i jačine same mimike.

 

Kako se ponašati nakon procedure?

Nakon ubrizgavanja, botulinum toksin ne deluje odmah. Vezuje se za acetilholin i polako relaksira muskulaturu u toku dve nedelje. Dakle, pun efekat je nakon 10 dana kada se preporučuje kontrola na kojoj postoji mogućnost dodavanja nekoliko jedinica botoksa ukoliko nije ravnemerno delovao na sve delove mišića.

Nakon procedure izbegavati:

– Konzumiranje alkohola (dan pre i par dana nakon)
– Fizičku aktivnost
– Masažu lica i kozmetičko čišćenje
– Spavanje odmah nakon tretmana kao i položaj savijene glave
– Odlazak na bazen, u saunu i solarijum
– Poželjno je držati glavu uspravno 3-4h nakon procedure

 

Kada tretman ne treba raditi?

– U trudnoći i u periodu dojenja
– Kod alergijske reakcije na preparat (ukoliko je bilo kod prethodnog aplikovanja)
– Kod osoba koje imaju neurološke poremećaje
– Ukoliko pijete antibiotike ili neke lekove za relaksaciju muskulature

Primena tretmana u estetskoj medicini je bezbedna i daje veoma lepe i prirodne rezultate. Pacijenti ovaj tretman vole upravo iz tog razloga, gde se njegov efekat vidi samo kroz smanjenje bora a ne kroz povećanje volumena i menjanja ličnog opisa. Lice dobija svežiji i odmorniji izgled a ukoliko se kombinuje sa drugim tretmanima. Može se kombinovati sa dubokom hidratacijom i upotpuniti sliku nežne, zdrave i lepe kože.

Izgledajte uvek sveže i naspavano a u isto vreme i negovano i uverite se zašto je ,,lepota naša profesija“! Vaša poliklinika Eterna medical System

eterna estetska hirurgija
Eterna poliklinika
Hi, How Can We Help You?