Akne

Akne mogu biti veoma uporne i bolne

Akne su često genetski predisponirane ali svakako postoji nekolicina saveta koji mogu da vam pomognu.  Kod nekih ljudi, oblik akni je veoma blag, ali ožiljci koji mogu nastati nakon smirivanja upale nisu zanemarljivi.

Takođe, ako zapaljenski proces traje dugo i ako je duboko u dermu, a tretman akni neadekvatan, veća je šansa za stvaranje ožiljaka. Ožiljci su karakteristični za nodulocistične i konglobatne akne, koje su najteži oblici akni. Istiskivanje bubuljica može vrlo lako dovesti do ožiljaka.

Akne

Kako akne zarastaju i kako izgleda sam proces

U početku, tamno ružičasta fleka ostaje na mestu akni. Uz tu promenu, na koži je i manje ili veće udubljenje. Ako osoba nije sklona ožiljcima, manje udubljenje nestaje u narednih 6 meseci i ljubičasta boja na površini kože bledi. Ukoliko je zapaljenski proces intenzivniji u većini slučajeva izaziva veće udubljenje.

Kako se leče ožiljci od akni?

Najčešće se primenjuju injekcione, laserske i kombinovane procedure za lečenje akni.

Ranije je postojala zabluda da ožiljke ne treba lečiti dok ne prođe godinu dana od njihovog pojavljivanja i dok tkivo ne pretrpi konačnu promenu. Sada je pouzdano poznato da ako se ožiljak tretira odmah nakon njegovog formiranja. Tada postoji veća šansa da se vezivno tkivo ožiljaka zameni zdravim kolagenom, a samim tim značajno smanji potencijal za ostavljanje trajnih efekata na koži.

Akne primer

 

Hemijski piling

Ukoliko na licu i dalje postoje akne, biraju se pilinzi poput voćnih kiselina, beta kiselina ili salicilnih pilinga. To su kiseline koje se mogu koristiti kao dodatak tretmanu akni, istovremeno piling kože i stvaranje novog kolagena. Ako na licu nema gnojnih procesa, značajno poboljšanje izgleda kože postiže se pilingom trihlorosirćetne kiseline (TCA). Bez obzira na upotrebljenu kiselinu, za potpuni oporavak lica potrebno je 7 dana. Za ovih 7 dana osoba može da obavlja svoje uobičajene aktivnosti, ali je primetno da je lice podvrgnuto tretmanu.

 

Frakcioni CO2 laser za akne

Definitivno najmoćniji tretman u rešavanju ožiljaka od akni. Veoma uspešno tretira sveže i stare ožiljke. Kako starimo, dolazi do prirodnog gubitka kolagena i stari ožiljci postaju mnogo vidljiviji. CO2 laser je ablativni laser, što znači da dovodi do ablacije (ljuštenja) površinskog sloja kože, ispod koga se nalazi mlada, glatka i meka koža. S obzirom na to da je u pitanju frakcioni laser, pored ljuštenja epidermalnog sloja, laser deluje i na derm i tako stimuliše sintezu novog kolagena koji popunjava atrofične ožiljke i zagladjuje kožu. Nakon ove procedure koža prolazi kroz nekoliko faza, a to su: crvenilo, braonkasta prebojenost i na kraju ljuštenje. Prve rezltate ćete videti nakon 7 dana, dok se krajnji rezultati vide nakon 3 nedelje.

 

Plazma tretman

Procedura kojom se u derm kože pomoću finih igala unosi vaša krvna plazma koja je bogata trombocitima. Efekat ovog tretmana je da stimuliše fibroblaste da stvaraju novi kolagen, hijaluronsku kiselinu, kao i sintezu masnih ćelija i krvnih sudova. Svi ovi efekti utiču na to da ožiljci budu manje vidljivi. Potrebno je nekoliko tretmana da bi se postigao vidljiv rezultat. Najčešće se radi u kombinaciji sa CO2 laserom za bolji efekat.

 

Dermalni fileri

Fileri hijaluronske kiseline se direktno ubrizgavaju u ožiljno tkivo. Iako dermalni fileri za ožiljke od akni mogu biti veoma efikasni, oni ne traju večno. Rezultati nisu trajni, najčešće traju oko 12 meseci. Pacijentima će možda biti potrebno ponavljanje procedure na godišnjem nivou (ili češće) kako ožiljci ne bi bili uočljivi.

Dermoabrazija

Intervencija kojom se grubi materijal koristi za struganje određenog dela kože do dermisa. Ova procedura se koristi za niz problema sa pigmentacijom kože, uključujući ožiljke. Međutim, ovaj tretman ožiljaka od akni se prvenstveno preporučuje onima sa svetlom kožom i ozbiljnim ožiljcima koji su potpuno zarasli.

Ukoliko se suočavate sa ovim problemom, zakažite konsultativni pregled u Eterna poliklinici gde će Vam naši lekari napraviti protokol u skladu sa tipom Vaše kože i početnih indikacija.

Hi, How Can We Help You?