Značaj redovnog dermatološkog pregleda i dermoskopije mladeža

Mladeži predstavljaju benigne, dobroćudne promene na koži okruglastog oblika. Tamnije su boje koja može varirati od ružičaste do tamno braon boje. Mladeži mogu biti u nivou kože ili blago uzdignuti. Prosečno odrasla osoba na svom telu ima 10 do 40 mladeža, a neretko ta brojka može biti i znatno veća. Iako mladeži sami po sebi ne predstavljaju zdravstveni problem, njihovo redovno praćenje je od velikog značaja.

Dermoskopija je neinvazivni medicinski pregled koji se koristi za diagnostikovanje i praćenje promena na koži. To je brz, efikasana i lak način za otkrivanje promena, uključujući i rak kože.

Dermoskopija se preporučuje za proučavanje pigmentovanih lezija, kao što su mladeži. Ovaj pregled pomaže u otkrivanju malignih melanoma u ranim fazama, kao i drugih kožnih oboljenja, kao što su karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija.  Svako bi trebalo da se redovno podvrgava dermoskopskom pregledu, posebno ljudi koji imaju veliki broj mladeža, mladeže atipične strukture ili u ličnoj ili porodičnoj anamnezi imaju istoriju karcinoma kože.

Atipična struktura mladeža podrazumeva mladeže nepravilnog oblika, atipične ili nejednake prebojenosti, mladeže koji krvare, koji su neravni i mladeže koji su se izmenili vremenom. Pregledom možemo otkriri rane faze raka kože što povećava šanse za uspešno lečenje.

Vrlo često brinemo o lepoti naše kože, a često po strani stavljamo njeno zdravlje, ali svi znamo da samo zdrava koža može biti lepa. Za dermatološki pregled treba vam svega nekoliko minuta, pouzdan lekar specijalista – dermatolog koji dermatoskopom (uređajem koji nekoliko desetina puta uveličava površinu kože) vrši pregled mladeža i drugih pigmentnih promena na koži i utvrđuje da li je sve u redu.

Pored redovne brige koju vodimo o lepoti Vaše kože i estetskih procedura u poliklinici Eterna takodje možete zakazati dermatološki pregled. Apelujemo  na vas da dermatoskopski pregled nikako ne zaboravljate i uvrstite ga u redovne godišnje preglede kako biste bili sigurni da je vaša koža zdrava i da nema malignih promena.

Hi, How Can We Help You?