Smeh kao antiage tretman

smeh antiage tretman

Smeh je najbolji lek

Kineska narodna poslovica kaže: „Smeh će ti dati deset godina života.“ Brojna istraživanja kako navodi dr Tanja Radenkov o uticaju smeha na naše telo, psihu i kvalitet života saglasna su u jednom: on dovodi do kompleksnih, ali veoma pozitivnih promena. Sa medicinskog stanovišta, na koji način smeh utiče na naš organizam?

Smeh oslobađa lučenje tzv. hormona sreće, serotonina i endorfina, koji doprinose dobrom raspoloženju. Serotonin je zadužen za regulisanje krvotoka u mozgu i regulaciju telesne temperature. Ima analgetičko delovanje, a takođe smanjuje apetit. Viši nivo serotonina sa sobom nosi optimističniji pogled na život. Endorfin smanjuje bol i izaziva prijatnost. Nedostatak endorfina vodi ka nervozi i anksioznosti, dok viši nivo ovog hormona pomaže u rešavanju problema.

Smeh otklanja posledice stresa, smanjujući nivo epinefrina i kortizola, hormona koji podižu krvni pritisak, narušavajući ravnotežu imunološkog sistema. Takođe, smanjuje opštu mišićnu napetost, relaksira mišiće i osnažuje naš organizam.

DA LI NAS SMEH PODMAĐUJE

Smejanje nas podmlađuje i čini privlačnijim. Smejući se vežbamo mišiće lica i omogućavamo bolju prokrvljenost. Na taj način podmlađujemo ćelije i hranimo kožu.  Ona postaje na sjajnija, bilstavija i jedrija.

Istraživanja pokazuju da se tokom života u proseku nasmejemo oko 500 000 puta i to najviše oko 30. i posle 55. godine. Osmeh je često automatska reakcija na bezopasnu i nepredvidljivu situaciju. U životinjskom svetu može imati različita značenja, na primer kod majmuna je upozorenje protivniku majmunu koji se zastrašuje na takav način. Svaki čovek ovoga sveta ume i može da se osmehne. Od kulture kojoj pripadamo zavisno kada i kako će taj osmeh doći do izražaja. Osmeh je bogatstvo našeg duha, koji čini da svi ljudi koji to žele, mogu biti zadovoljni i radostni. Osmeh pruža umornom odmor, utučenom nadu, tužnom pruža sunce, a po svojoj prirodi, osmeh je najbolje sredstvo protiv ljutnje.

Dr Tanja Radenkov ima savet za vas: “Smejte se svakog dana i bićete zdraviji, lepši i, naravno – srećniji”!

Hi, How Can We Help You?