• Molerova 3, 11000 Beograd
  • Pon - Sub 08:00 - 20:00

Operacija klempavih usiju kod dece

Operacija klempavih usiju

Klempave uši kod dece ne mogu imati nikakve posledice na čulo sluha, ali itekako mogu uticati na socijalne odnose i samopouzdanje kako dečaka tako i devojčica. Klempavost je među decom predškolskog i školskog uzrasta neretko okidač za podsmevanje i izvrgavanje ruglu. Ovaj, naizgled neznatan problem može se negativno odraziti na samopouzdanje deteta. Nastaju kompleksi koji ostavljaju pečat na razvoj same ličnosti. Ne treba olako uzeti žalbe izrečene od deteta ili činjenicu da vaša ćerka odbija da nosi podignutu kosu i otkrije uši. Vršnjačke poruge na račun klempavih ušiju mogu decu staviti pod težak psihički pritisak. Kada je operacija klempavih usiju kod dece poželjna i kakve promene ona donosi?

Kada je poželjna operacija klempavih usiju kod dece?

Vodeći se medicinskim kriterijumima, klempavim smatramo uši, kod kojih je ugao između glave i zadnje strane uha veći od 30 stepeni. Estetski utisak može takođe biti pojačan usled velikih proporcija ili nepravilnih kontura ušne školjke. Uši nastaju još u embrionalnoj fazi razvoja i zavise od genetike i donekle štetnih uticaja u stomaku. Nakon rođenja deteta, uši se formiraju do šeste godine života. Uzimajući u obzir sistematiku razvoja tela, nije preporučljivo da se operacija klempavih ušiju kod dece vrši pre šeste godine. Međutim, ne treba zanemariti psihološki momenat, koji predstavlja veći problem nego sama fizionomija ušiju.

Naznake da je vašem detetu potrebna operacija usiju

Kako deca već sa šest godina mogu da započnu svoj put školovanja, najčešće u ovom periodu i nastaju problemi sa klempavim ušima. Pogrdni nadimci i neslane šale na račun fizičkog izgleda pretvaraju najlepše đačko doba u ružno i traumatično sećanje. Deca su u ovom uzrastu naročito emotivno osetljiva i psihički pritisak se intenzivno ogleda u njihovom ponašanju. Da vaše dete potencijalno ima problema u novom školskom okruženju možete primetiti ukoliko dete tvrdoglavo odbija da ide u školu, ukoliko je potišteno i povučeno ili čak ima blago povišene temperature, glavobolje i slične simptome, za koje pedijatar ne može da ustanovi zdravstveni uzrok. Ukoliko vaše dete ima izražene klempave uši koje bi mogle narušiti ili već narušavaju međuvršnjačke odnose, otoplastika se preporučuje od šeste godine života, što je i pogodan trenutak da se izvrši korekcija ušiju kod deteta.

Operacija klempavih usiju

Plasticna operacija klempavih usiju kod dece – tok operacije.

Plasticna operacija usiju kod dece a i kod odraslih predstavlja relativno brz i jednostavan hirurški zahvat. Pre nego što se operacija usiju izvrši, neophodno je detaljno savetovanje sa hirurgom. Putem razgovora sa detetom i roditeljima, hirurg ustanovljava željeni izgled i mogućnosti operativnog pristupa. U saradnji sa pacijentom i roditeljima izrađuje operativni plan i obrazlaže krajnje rezultate operacije. Razgovor će vama i vašem detetu pomoći da se upoznate sa samim postupkom operacije i da dete pre, tokom i nakon operacije bude bezbrižnije. Pre operacije vrše se neophodne analize i pripreme pacijenta. Sama operacija traje do sat vremena i sprovodi se pod lokalnom ili totalnom anestezijom. Iza uha se pravi rez, otklanja višak kože i otkriva se hrskavica ušne školjke. Hirurg koriguje konture uha prema iscrtanim operativnim potezima. Nakon operativnog zahvata, regija se zatvara ušivanjem. Nakon što se završi operacija usiju zavoji se obavijaju oko glave kako bi se uši fiksirale.

Operacija usiju oporavak

Postoperativni proces nije previše zahtevan. Najčešće se pacijent otpušta dva sata nakon operacije. Bolnička nega nije neophodna, osim ukoliko lekari ne preporuče drugačije. Celokupni proces oporavka se odvija u udobnosti doma. Zavoji se nose sedam dana. Nakon skidanja zavoja uši su mahom crvene i blago natečene, te će hladne obloge ovaj kratak period učiniti prijatnijim i ubrzaće proces oporavka. Neophodno je voditi dete redovne na previjanje dok se konci ne uklone, što se dešava nakon dve nedelje. Obavezno je da dete nakon skidanja zavoja nosi kompresivnu traku oko ušiju u trajanju od pretežno mesec dana, kako bi uši zadržale oblik i bile zaštićene od spoljnih uticaja. Važno je obratiti pažnju na ponašanje deteta. U cilju da dete ne povredi operisanu regiju neophodno je da se na neko vreme odrekne sporta i intenzivnih fizičkih aktivnosti, i da po mogućstvu spava na leđima.

Korekcija usiju i moguće komplikacije

Komplikacije su, nakon što se operacija usiju i postoperativni oporavak završe, izuzetno retke. Kako je hrskavica tanka i osetljiva moguće je da se formiraju grublji ožiljci, ali sa adekvatnim operativnim planom i spretnom rukom specijaliste plastične i korektivne hirurgije, šanse su svedene na minimum. Uverite se da ste svoje dete poverili pouzdanim i stručnim rukama, kako bi plastična operacija ušiju prošla sa najboljim rezultatima i bez komplikacija.

Plasticna operacija klempavih usiju

Plastična operacija usiju u rukama Eterninih hirurga

Eterna Medical System & Hospital je specijalistička bolnica za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Naš tim sačinjavaju lekari specijalisti sa dugogodišnjim iskustvom, koji svakom pacijentu poklanjaju individualni pristup. Naši najmlađi pacijenti uživaju posebnu pažnju i razumevanje lekara, kakao bi njihov boravak kod nas bio što prijatniji. Zahvaljujući ekspertizi i bogatom znanju naših hirurga, korekcija usiju kod dece se obavlja pažljivo, brzo i efikasno, bez komplikacija. Ukoliko smatrate da je operacija ušiju vašem detetu neophodna i razmatrate o njenom sprovođenju, ne oklevajte! Kontaktirajte nas i zakažite konsultacije sa našim stručnjacima, koji će vašem detetu uz iskrenu želju pomoći da bezbrižno uživa u svom detinjstvu.

Hi, How Can We Help You?