Operacija kapaka

Operacija kapaka

Blefaroplastika- operacija gornjih i donjih kapaka

Blefaroplastika je operacija očnih kapaka koja  ima za cilj uklanjanje viška kože, podizanje kapaka, zatezanje kapaka i uklanjanje lokalizovanih masnih naslaga. Razlikujemo blefaroplastiku gornjih očnih kapaka i blefaroplastiku donjih očnih kapaka. Ukoliko je to potrebno možemo raditi i gornje i donje očne kapke u jednoj intervenciji.

Operacija kapaka se najčešće radi iz estetskih razloga, međutim kod starijih ljudi kojima je ugrožen vid, usled viška kože gornjih očnih kapaka ima za cilj poboljšanje vida. Blefaroplastikom se nećete rešiti tamnih krugova ispod očiju i bora na licu, ali ćete se sigurno rešiti izgleda umornih očiju i izgledati minimum 5 godina mlađe.

Blefaroplastika, opercija kapaka

 

Proces starenja očnih kapaka

Kako koža stari, postepeno gubi svoju elastičnost.

Nedostatak elastičnosti i konstantan uticaj gravitacije uzrokuje stvaranje viška kože  na gornjim i donjim kapcima. Tanka membrana koja drži masno tkivo na mestu slabi godinama, što omogućava masnom tkivu da dospe napred u predeo kapaka i manifestuje se kao kila (kesice).

 

Ko je dobar kandidat za blefaroplastiku?

Dobri kandidati za blefaroplastiku su osobe koje imaju problem sa izgledom umornih očiju, višak kože i masnog tkiva ( “kesice” ) na gornjim i/ili donjim kapcima. Najčešče se ovoj proceduri podvrgavaju osobe preko 35 godina starosti ili ranije ukoliko imaju genetsku sklonost za spuštene kapke.

Pre nego što se odlučite za operaciju, razmislite o svojim ciljevima i razgovarajte o njima sa hirurgom.

 

Operacija kapaka i oporavak

Intervencija obično traje oko 2 sata ako se gornji i donji kapci rade u istom aktu. Vaš lekar može koristiti lokalnu anesteziju uz oralnu sedaciju, analgosedaciju ili opštu anesteziju u zavisnosti od stanja pacijenta.

Rez se pravi duž prirodnih linija vaših kapaka. Kroz ove rezove, hirurg odvaja kožu od ostalog tkiva i uklanja višak masnog tkiva i kože . Nakon toga se rezovi zatvaraju vrlo malim šavovima. Šavovi u gornjim kapcima ostaju 7-10 dana. Donji kapci mogu ili ne moraju zahtevati šavove, u zavisnosti od tehnike koja se koristi.

Hirurška intervencija na donjim kapcima može se uraditi pomoću jedne od nekoliko tehnika. Jedna od metoda uključuje rez duž ivice trepavica. Kroz taj rez, hirurg  uklanja višak kože, masnih naslaga i uklanja podočnjake. Takodje hirurg može zategnuti odredjene mišiće onda kada je to potrebno. Linija reza bledi nakon kratkog vremena.

Nakon procedure se mogu javiti blaže modrice i crvenilo. Šavovi se kao što smo već napomenuli uklanjaju za 7 do 10 dana , dok potpuni oporavak kada su rezultati maksimalno uočljivi traje do dve nedelje.  Bitno je napomenuti da ste posle procedure slobodni da se vratite svojim uobičajenim aktivnostima.

Rezultati blefaroplastike

Rezultati blefaroplastike su vidni i vaše oči će izgledati otvorenije , izražajnije i odmornije. Takođe ukoliko ste imali problem sa vidom usled spustenih očnih kapaka, taj problem će biti rešen. Efekti blefaroplastike traju do 10 godina, nakon čega se u slučaju gornjih očnih kapaka može uraditi korekcija. Nakon blefaroplastike donjih kapaka, retko je potrebno ponoviti intervenciju.

 

Komplikacije blefaroplastike

Komplikacije i neželjeni rezultati nakon blefaroplastike se retko događaju.

Mogu uključivati: krvarenje, infekciju oka , problem suvoće očiju,  nemogućnost potpunog zatvaranja očiju. Ako imate bilo koju od ovih komplikacija, obratite se svom doktoru u najkraćem mogućem roku.

Naši pacijenti se često odlučuju za ovu intervenciju. Cena bleferoplastike je u poslednjih par godina pristupačnija sve većem broju ljudi. Za precizne informacije možete zakazati konsultativni pregled kod nas u poliklinic Eterna  i saznati da li ste Vi pravi kandidat za blefaroplastiku!

Hi, How Can We Help You?