Facelift – facelifting

Facelift

Facelift kao opcija za zatezanje lica

Hirurški facelift je intervencija koja za cilj ima podizanje i zatezanje kože, tkiva i mišića lica, čime se postiže mladalački izgled.

Šta je hirurški facelifting i koje probleme rešava ?

Kako starimo, koža gubi elastičnost, na nekim delovima lica se povećavaju masne naslage, a na drugim nestaju.  Elastičnost, godine pa i gravitacija vidno utiče na to da lice izgleda starije i umornije.

Fejsliftingom rešavamo sledeće probleme:

– Opušten izgled obraza

– Višak kože na donjoj liniji vilice

– Duboke nabore kože koji se pružaju od nosa do ugla usana

– Opuštenu kožu i višak masnoće na vratu (ako procedura uključuje i podizanje vrata)

facelift

Kako se radi facelift – zatezanje lica?

Priprema za proceduru

Pre same intervencije neophodna je konsultacija sa hirurgom. Na konsultativnom pregledu u zavisnosti od vaših želja i početnih indikacija (stanja kože, debljine kože, raspodele masnog tkiva, oblika lica) hirurg će odlučiti koja tehnika fejsliftinga će se koristiti.

Tokom procedure

Operativno  zatezanje lica podrazumeva uklanjanje viška kože, zatezanje tkiva i mišića i izvodi se u totalnoj anesteziji. Kao što smo već napomenuli rezovi za proceduru zavise od tehnika koje će se koristiti i preferencija pacijenta.

Standardne tenike fejsliftinga se u zavisnosti od pozicije reza mogu podeliti u dve kategorije.

  • Mini facelift- koristi se kada želimo da zategnemo opuštenu kožu vrata i odstranimo i zategnemo višak kože ispod vilične kosti. Kraći rez  počinje u liniji kose neposredno iznad uha. U ovom slučaju se rez završava u prednjem delu uha.
  • Mid-facelift  se fokusira na srednji i gornji masiv lica. Kod ove vrste fejsliftinga rez uglavnom počinje u predelu slepoočnica u liniji kose. Nastavlja se ka prednjem delu uha, a završava se iza uha.

Zatezanje lica u zavisnosti od složenosti procedure  traje 3 do 6 sati. Ukoliko se pored zatezanja lica radi i operacija kapaka, ili neka druga intervencija , što je učestala pojava, zahvat može potrajati duže.

Oporavak nakon zatezanja lica 

Nakon intervencije ostajete jednu noć u bolnici pod nadzorom. Nakon toga se proces oporavka nastavlja u kućnim uslovima sa redovnim kontrolama koje zakazujete u dogovoru sa doktorom.

Normalno je da se nakon intervencije pojave neki od sledećih simptoma :

-Blag do umeren bol

– Otok

– Modrice

– Utrnulost

Svi ovi simptomi su prirodna reakcija tkiva na intervenciju i povlače se za 7 do 10 dana. Šavovi se skidaju 10 – 14 dana čime se oporavak smatra završenim. 

Šta sve utiče na opuštanje kože, indikaciju za opearciju?

Gubitak mladalačkih kontura lica može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući stanjivanje kože, gubitak masnog tkiva na licu, gravitaciju, oštećenja od sunca, pušenje, kao i nasledstvo i stres.

Druge procedure koje se mogu izvoditi zajedno sa zatezanjem lica su podizanje obrva i operacija očnih kapaka za podmlađivanje očiju koje stare. Može se predložiti transfer masti ili punila da zamene izgubljeni masni volumen. Tretmani kože kao što su IPL, dermoabrazija, piling ili laser mogu se ponuditi za poboljšanje kvaliteta i teksture kože.

Šta operacija za podizanje lica ne može učiniti?

Kao restauratorska operacija, zatezanje lica ne menja vaš osnovni izgled i ne može zaustaviti proces starenja. Podizanje lica se može izvesti samo hirurški. Minimalno invazivni tretmani podmlađivanja ne mogu postići iste rezultate, ali mogu pomoći u odlaganju vremena u kojem fejslift postaje odgovarajući i dopuniti rezultate operacije.

Neki minimalno invazivni tretmani, kao što je zatezanje lica matičnim ćelijama, su od neproverene koristi. Za sve dodatne informacije pozivamo Vas da zakažete konsultativni pregled na poliklinici Eterna!

Eterna poliklinka

Hi, How Can We Help You?