Akne i kako ih se rešiti

akne resenje

Akne predstavljaju čest problem

Acne vulgaris su često, androgen zavisno oboljenje koje se lokalizuje u predelima kože bogatim lojnim žlezdama. Oboljenje počinje u pubertetu, a uzroci zbog kojih nastaje su višestruki. Pre svega, to je pojačano lučenje loja iz lojnih žlezda. Zatim poremećaj orožavanja izvodnog kanala lojne žlezde koje ometa izlučivanje loja, uticaj androgenih hormona. Najčešče kod genetski predisponiranih osoba izazivaju pojačano lučenje loja i svakako, prisustvo mikroorganizma (Propionibacterium acnes). Ovi mikroorganizmi se u velikom broju mogu naći kod osoba obolelih od akni.

 

Akne, kada treba početi sa lečenjem?

Svi ovi faktori vremenom dovode do formiranja “mikrokomedona”  koji se dalje razvijaju u dva pravca i to u pravcu “otvorenih komedona” koji se dreniraju i ne daju inflamatorne promene i “zatvorenih komedona”  koji se ne prazne već se loj u njima nakuplja pa se oni zbog toga  progresivno uvećavaju. Veoma je važno započeti lečenje već u ovom ranom periodu nastanka akni kako bi se predupredili upalni procesi i nastajanje komplikovanih i teških oblika akni koji mogu ostaviti veoma ružne ožiljke. Nastajanje ožiljaka na licu može dovesti do neraspoloženja, izbegavanja socijalnih kontakata kao i različitih oblika depresivnih poremećaja kod mlade osobe.

Kada se javljaju akne?

Akne se javljaju u pubertetu, nešto češće kod muške populacije. Lokalizuju se u centralnim regijama lica, dekoltea i gornjeg dela leđa. Primarna promena je već pomenuti “mikrokomedon”  koji u daljem toku prelazi u “zatvoreni komedon”, poluloptasti čvorić veličine do 2mm.  Sadrži mala udubljenja u centalnom delu kroz koje se pri pritisku može iscediti beličast dadržaj. Tzv. otvoreni komedoni su centrirani crnom tačkom i oni se spontano dreniraju. Inflamatorne promene nastaju samo kod “zatvorenih komedona” pa tako nastaju acne comedonica, acne papulo-pustulosa ili kao najteži oblici acne nodulo-cystica.

Kako se leče akne?

Terapijski pristup kod obolelih od akni zavisi od oblika i težine oboljenja i može biti lokalni i sistemski. U lokalnoj terapiji lakših oblika primenjuju se antibiotici, benzoil peroksid, lokalni retinoidi. Takođe primenjuju se i azelaična kiselina, dok se u sistemskoj terapiji daju sistemski antibiotici, sistemski retinoidi i hormoni u kombinaciji sa različitim vidovima lokalne terapije. Lečenje obično dugo traje i uz upornost i disciplinu pacijenta može dati zaista odlične rezultate.

 

DA LI JE MOGUĆE UKLONITI OŽILJKE?

Adekvatnim tretmanima lečenja i nege koje sprovodimo u poliklinici Eterna mogu da se izleče akne u različitim stadijumima bolesti pa čak i da se odgovarajućim procedurama značajno popravi i stanje ožiljaka nastalih nakon višegodišnjeg neadekvatnog lečenja akni. Pravovremenim početkom lečenja u ranim fazama akni moguće je uspostaviti dobru kontrolu bolesti i sprečiti njeno dalje širenje i pogoršanje.

Timski rad dermatologa, estetskog hirurga i kozmetičara kao i individualni pristup i posvećenost klijentu garantuje odlične rezultate i zadovoljstvo naših pacijenata.

Hi, How Can We Help You?