Vaginoplastika – Sve što je potrebno da znate

vaginoplastika

Vaginoplastika je medicinska procedura koja se koristi za promenu veličine ili oblika vagine. Ova procedura se može obaviti zbog različitih razloga, uključujući poboljšanje funkcionalnosti vagine, poboljšanje estetike ili povećanje samopouzdanja.

Vaginoplastika se često izvodi nakon porođaja ili velikog gubitka težine, kada se koristi za smanjenje veličine vagine i poboljšanje tonusa mišića. Sa druge strane, vaginoplastika se može koristiti i za povećanje veličine vagine koristeći tkivo sa drugog dela tela. Laserska vaginoplastika se koristi za poboljšanje elastičnosti i tonusa mišića, odnosno za podmlađivanje vagine.

Takođe, važno je spomenuti i proceduru koja se naziva labioplastika, koja se koristi za uklanjanje viška kože s labia majora ili labia minora, što može poboljšati izgled i funkcionalnost vagine.

Vaginoplastika nakon porođaja

Vaginoplastika je često rešenje za opuštene vaginalne mišiće i proširenje vaginalnog kanala nakon porođaja. U ovom slučaju vrši se uklanjanje viška tkiva i zatezanje mišića vagine, što dovodi do povećanog seksualnog zadovoljstva i poboljšanja samopouzdanja kod pacijentkinje.

Za proceduru vaginoplastike neophodno je da nakon porođaja prođe najmanje tri do šest meseci. Ovaj period opravka nakon porođaja neophodan je kako bi se tkiva oporavila od šivenja ili epiziotomije. Ova vrsta procedure dosta pomaže da se ženama koje su rađale povrati samopouzdanje i zadovoljstvo sopstvenim izgledom.

Kako teče oporavak

Nakon vaginoplastike, kao i nakon svake druge operacije, postoji protokol koga se pacijent treba pridržavati. Svakako, strogo mirovanje je preporučeno u prvih nekoliko dana nakon intervencije. Redovna toaleta obavlja se od prvog dana, a hladni oblozi pomoći će kod umanjenja otoka i osećaja nelagode u predelu vagine. Već nakon nekoliko dana, koliko traje oporavak od operacije,  pacijentkinja se može vratiti svojim redovnim obavezama.

Pacijentkinje su često zabrinute kak će izgledati ožiljak nakon operacije. Ipak, ne treba da postoji ova bojazan, jer hirurzi mikroplastičari koriste mikrohiruršku tehniku. Ožiljak nakon ovakve procedure je veoma tanak, gotovo kao vlas kose.

Hi, How Can We Help You?