Ova veb stranica koristi kolačiće. Saglasni ste sa tim ako nastavite da koristite ovu veb stranicu Ok Više informacija

Grudi

 

GRUDI - SIMBOL ŽENSTVENOSTI, SIMBOL MAJČINSTVA

 

U daljem teksu pokušaćemo da u potpunosti opravdamo simboliku naslova o ženskim grudima. Dojka ženske osobe je složena tubuloalveolarna žlezda, sastavljena od 20 do 25 pojedinačnih žlezda.


Početkom puberteta muške i ženske grudi se razvijaju istovremeno, takoreći slično, ali nakon puberteta muške grudi prestaju sa razvijajanjem, dok se grudi kod ženske populacije nastavljaju razvijati pod uticajem ženskih polnih hormona sve do trudnoće. Svakako to ne znači da devojkama rastu grudi jednako, bez obzira na doba puberteta. Čest primer je da se jedna dojka razvije više od druge što je uzrok razvijanja grudi u različitim stopama.


Veličinu kao i sam oblik dojki određuje potkožno masno tivo koje formira mrežu mlečnih kanala koji konvergiraju u bradavice. Na krajevima tih kanala se nalaze lobusi to jest grupe alveola gde se mleko za dojenčad proizvodi.


Gotovo i da nije postojala era u razvoju civilizacije a da grudi nisu bile u prvom planu kada je opisivana ženska lepota, senzualnost i erotičnost. Sa druge strane zbog procesa dojenja (laktacije) grudi si istovremeno i simbol majčinstva i pravog odgoja deteta.


Naučna misla je imala dosta nedoumica i jednostavno nije našla odgovor zašto bas grudi od svih delova zenskog tela su postale personifikacija zenstvenosti. Po svemu sudeći odgovor upravo leži u načinu percepcije i načinu doživljavanja. Da bi ironija bila još veća, i pripadnice lepseg pola su jednoglasne da su grudi jedan od najjaćih fizičkih atributa. Laici bi jednostavno rekli da i muške i ženske oči imaju isti pogled, a nauka je otišla malo dalje pa je generalno u suštini latinske rečenice sve rečeno „ Similis simili gaudet“ - Slično se sličnome raduje (dopada).


Krajem devedesetih godina proslog veka je napravljena bukvalna ekspanzija kada je uvečanje grudi u pitanju. Stroga estetska Holivudska pravila igre su lansirala plavokosu Pamelu Anderson u vrhu planetarne slave i ustoličili je kao pravu kraljicu silikona. Njeno bujno poprsje je postalo kriterijum kako treba da izgleda ideal ženske lepote kada je dekolte otvoren ili zatvoren. Trend je munjevitom brzinom obišao planetu i postao opšte prihvaćen kod velokog broja ljudi i hirurga. Za jako kratko vreme implanti su postali nesto što je „must have“ kao u sverama javnog života tako i u show biznisu ali i van njega. Kako se trendovi i moda u svetu menjaju, tako se promenio i trend vezano za grudi. Trenutno njene prenapumpane grudi više nisu hit ali implanti prirodne veličine i prirodnog izgleda svakako jesu i mogu nadomestiti nedostatak ukoliko postoji.


Danas se plastična i estetska hirurgija sve više osvrće u pravcu majčinstva, prirodnog i zdravog izgleda grudi.  Svakako da različiti pacijenti imaju i različite želje pa u zavisnosti od želje pacijenata se i postupa uz pristanak i saglasnost doktora. Baš zbog prirodnog izgleda i zdravog aspekta, hirurške procedure koje se odnose na rekonstrukciju dojke i bradavice su postale jako popularne i jako bitne za zensku populaciju. Postoji nekoliko aspekata zašto žene požele da imaju veće grudi. Najčešći utisci pacijenata govore da im se time vraća ženstvenost kao i da imaju veći izbor pri kupovini garderobe. Određeni odevni (trendy) predmeti ne bi isto stajali sa i bez grudi i ne bi privlačili pažnju u toj meri u kojoj žena želi da bude primećena i lepa. Svakako da lepša polovina želi da bude primećena, atraktivna i seksualno poželjna. Ukoliko ima neki nedostatak može izgubiti samopouzdanje, često imati kompleks ili osećati nelagodu u svakodnevnom socijalnom životu.


Možemo slobodno da kažemo da je plastična hirurgija svoj doprinos dala i kada je rekonstrukcija dojke nakon mastektomije u pitanju. Razvile su se niz operativnih tehnika i procedura kako bi operisanim ženama pomoglo da vrate prvenstveno socijalno prihvatljiv fizički izgled a zatim i samopouzdanje i da na kraju krajeva im olakša i poboljša kvalitet života. Rekonstrukcija se vrši pomoću reznjeva, implantima, augmentacijom masču i kombinacijom svih ovih metoda zavisno od procene hirurga i od njegovih mogučnosti.


I umetnost je kroz vekovima dala afirmativni stav kada su grudi oslikavane, opisivane i glorifikovane. Od antičkog doba gde su hrabro pokazivani na skoro svim skulpturama, nadživele su strogu inkviziciju i mračni period vladavine Rimokatoličke crkve, preko industriskog doba pa sve do digitalne ere. Grudi su ostale i biće simbol jedne lepe, plodne i negovane žene, majke, supruge.