Estetska hirurgija

Estetska hirurgija dr Tanja Radenkov Medenica

Estetska hirurgija istorija

Poznato je da je Grčka boginja lepote bila Afrodita koja je kada je došla među Grke personifikovana sa seksualnošču, plodnošću i lepotom. U staroj Grčoj se lepota vrlo poštovala iako je ona definisana kroz razne druge aspekte kako umetnosti tako i arhitekture. Primenjivan je čest slogan „ŽIVOT BEZ ESTETIKE JE KAO NEBO BEZ ZVEZDE“.
Estetska hirurgija danas je u svetu ogroman biznis, a pretežno se doživljava kao proizvod modernih vremena. Svoje korene, međutim, ova grana medicine ima još u 16. veku. Postoje određeni zapisi da je indijski hirurg Sušruta operacije nosa izvodio još 800. godine pre nove ere.
U to doba takvim operacijama, navodi Peling, podvrgavali su se pacijenti kojima bi, na primer, stradao nos usled sifilisa, koji bi izgubili deo lica u ratnoj bici ili pretrpeli neku drugu ozbiljnu deformaciju.

Moderna estetska hirurgija

Zapadnjaci su prvu bezbolnu operaciju zabeležili tek 1846. kada je američki stomatolog Vilijam Morton otkrio upotrebu etra u medicini. Nakon toga zapadnjaci su astronomskom brzinom prepoznali veliki biznis i početkom dvadestog veka krenuli sa reklamiranjem estetskih opercija.
Uvećavanje grudi otkriveno je tek pedesetih godina, zato što su se do tada velike grudi smatrale “rasno primitivnim”. Dovoljno je bilo da jedna javna ličnost započne taj trend i da se pokrene lavina, što se upravo i desilo. Prva osoba operisana u Hjustonu bila je Timmie Jean Lindsey. Tada je imala samo 29 godina, razvedena i bila je majka šestoro dece.
U 2015 toj godini samo u Americi grudi je povećalo čak 627.165 žena ili jedna na svakih 250. Nijedna operacija nije imala tako široku primenu kao uvećanje grudi implantatima.

dr Tanja Radenkov Medenica, dr Ribnikar b

Profesionalan pristup pacijentu

Kada pacijent dođe na razgovor veoma je važno razumeti njegove zahteve. Bitno je da postoji razumevanje između doktora i pacijenta. To je neophodno kako bi želja pacijenta i ono što dobije nakon operacije bilo na obostrano zadovoljstvo. Postoje često zahtevi koji zahtevaju izmenu ličnog opisa a samim tim i karakterističnih crta lica. Stoga pažljivo mora da se razmotri svaki aspekt koji pacijet želi i da se tome pristupi sa veoma velikom odgovornosti i razumevanjem, tvrdi doktorka Tanja Radenkov Medenica.
Obzirom da živimo u moderno i brzo vreme veliki broj upita stiže preko društvenih mreža. Najčešća pitanja se odnose na cenu i poređenje sa nekom javnom ličnosti koja po njima ima idealne proporcije. Preporuka iz naše poliklinike Eterna jeste da svaki pacijent dođe na pregled kako bi se sagledali svi aspekti, upoznao sa doktorom i stvorilo uzajamno poverenje.

dr Tanja Radenkov Medenica, eterna centar

Hi, How Can We Help You?