Dermatološki pregled

Dermatološki pregled

dermatološki pregled

Dermatološki pregled u poliklinici Eterna Medical System

Koža je naš najveći organ i ona čini barijeru između spoljašnjeg sveta i unutrašnjosti organizma. Kako bi bila zdrava, neophodno je da je negujemo na adekvatan način i da svaku promenu blagovremeno tretiramo.

Dermatologija danas nudi neinvazivne, neoperativne i bezbolne procedure kojima unapređujemo strukturu, elastičnost i lepotu naše kože.

Redovni pregledi i praćenje promena na koži preduslov su njenog zdravlja.

Naši lekari pružiće Vam zaokružen dermatološki pregled, savete za negu i prepisivanje i praćenje terapije.

Anamneza obuhvata detaljan opis i uzimanje podataka od strane pacijenta u vezi bolesti. Tegoba koje se javljaju naglo ili postepeno i zahtevaju da se obavezno obavi dermatološki preged su sledeće: različiti osipi,( naročito praćeni povišenom temperaturom,svrabom, slabošću, gušenjem), različite pojave mehurova i rana na koži i sluzokožama , promene izgleda mladeža, povrede mladeža, hronične bolesti kod kojih je došlo do pogoršanja: psorijaza, ekcem, seboreja, rozacea , opadanje kose, promene na nogama , naroćito rane nastale na mestu proširenih vena, sve vrste sexualno prenosivih bolesti itd.

Dermatološki pregled obuhvata pregled lupom sa uveličavajućim staklom , svetlosnom lampom, dermatoskopom. Za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promena na koži i sluzokožama koristi se dermatoskop( sa 10-40x uveličanjem) sa mernim podeocima i svetlom. Za praćenje pacijenata sa neuobičajenim ili rizičnim promenama na koži koristi se i fotoaparat sa dermatoskopom.

Dermatoskopski pregled je složen, obuhvata pregled ili praćenje mladeža njihove strukture i boje i po potrebi poređenje sa prethodnim dermatoskopskim nalazima u svrhu praćenja pacijenata koji su već operisali mladeže.

Za šta se korisiti dermoskopija?

Dermoskopija predstavlja dodatnu metodu u sklopu kliničkog dermatološkog pregleda i služi registrovanju pigmentnih, tumorskih i zapaljenskih promena na koži i sluzokoži.

Dermoskopija se koristi:

  • u ranom otkrivanju melanoma i drugih tumora kože
  • za razlikovanje malignih od benignih promena na koži
  • za praćenje promena na koži tokom vremena
  • u isptivanju baradavica
  • u ispitivanju gljivičnih infekcija kože
  •  za utvrđivanje margina pri hirurškom zahvatu

Dermoskopski pregled

Osim toga, dermoskopski pregled može usmeriti u pravcu potrebe za daljom dijagnostikom, ka uzimanju biopsije kože ili totalnom uklanjanju promene. To su situacije kada klinički pregled ne može da da odgovor na to da li je izgled viđene pigmentacije malignitet ili ne i da li su promene možda šire u odnosu na okom viđenu sliku, ili čak dosežu i u polja bez pigmentacije.

Kod nekih osoba kod kojih postoje displastični mladeži – potencijalni prekursori melanoma, uobičajeno je da dermatolog traži da se na osnovu višestrukih pregleda u funkciji vremena prate eventualne promene i odluči da li je potreban dodatni tretman – biopsija ili totalno uklanjanje.

Terapija tečnim azotom (krioterapija)

Terapija tečnim azotom (krioterapija) je efikasna i sigurna metoda koja se sastoji u primeni tečnog azota na temperaturi od -194 C. Tečni azot se u terapiji primenjuje dosta dugo, sa retkim neželjenim dejstvima i odličnim rezultatima u tretiranju raznih problema. Nekada se krioterapija (kriohirurgija) obavljala uz pomoć štapića sa vatom na vrhu koji bi se natapao tečnim azotom iz boce. Savremena primena tečnog azota u lečenju podrazumeva jednostavnu upotrebu u spreju, bez anestezije i sa minimalnim rizikom od eventualnih oštećenja i infekcije tkiva.

Najbolji rezultati se postižu kada se tretiraju:

▫ bradavice
▫ molluscum contaginosum
▫ cornu cutaneum
▫ keratoze (aktiničke, seboroične)
▫ hiperpigmentacije
▫ keloidi, hipertrofični ožiljci
▫ dermatofibromi
▫ kondilomi
▫ lezije na koži (benigne, premaligne…)

Mezopen je revoucionarni tretman koji se može koristiti za podmlađivanje, ukljanjanje ožiljaka, široke pore, ukljanjanje akni, zatezanje kože, dublje i pliće bore, strije, lečenje suve kože i hipopigmentacije. Princip rada Mezopen aparata bazira se na mikroiglicama koje stvaraju mnogobrojna mehanička oštećenja pri kojima se koristi sistem samozaceljivanja kože. Takvi sterilni kanali u koži nam omogućavaju ubrizgavanje medicinskih aktivnih supstanci ili već gotovih koktela koji će kožu podmladiti i zetegnuti. Njegove prednosti su odsustvo bola, nema neželjenih dejstava, kontrolisana dubina prodiranja, brz oporavak i vidljivi rezultati već par dana nakon tretmana.

Završno mišljenje i terapija:
sastoji se u prepisivanju masti, gotovih ili pravljenih krema, šamona i tinktura ili tableta po odreženom režimu,radi brzog povlačenja ili umanjenja tegoba.Ponekad terapija zahteva i upućivanje drugim specijalistima radi dodatnih analiza i usaglašavanja terapije ili utvrđivanja uzroka osnovne bolesti, koja se manifestuje na koži.

U poliklinici Eterna Medical System na raspolaganju su Vam:

  • Opšti dermatološki pregled
  • Skidanje promena na koži (bradavica, papiloma, fibroma, kapilara, keratoze radiotalasima)
  • Mezopen
  • Terapija tečnim azotom

Pogledajte kratak video o tome zašto treba da uradite dermatološki pregled u Eterna Medical System poliklinici

Upoznajte našu doktorku

Zakažite jednostavno dermatološki pregled

Hi, How Can We Help You?