Ova veb stranica koristi kolačiće. Saglasni ste sa tim ako nastavite da koristite ovu veb stranicu Ok Više informacija
/ Smeh kao antiage tretman

Smeh kao antiage tretman

Kineska narodna poslovica kaže: „Smeh će ti dati deset godina života.“ Brojna istraživanja o uticaju smeha na naše telo, psihu i kvalitet života saglasna su u jednom: on dovodi do kompleksnih, ali veoma pozitivnih promena. Sa medicinskog stanovišta, na koji način smeh utiče na naš organizam?

 

Smeh oslobađa lučenje tzv. hormona sreće, serotonina i endorfina, koji doprinose dobrom raspoloženju. Serotonin je zadužen za regulisanje krvotoka u mozgu i regulaciju telesne temperature. Ima analgetičko delovanje, a takođe smanjuje apetit. Viši nivo serotonina sa sobom nosi optimističniji pogled na život.Endorfin smanjuje bol i izaziva prijatnost. Nedostatak endorfina vodi ka nervozi i anksioznosti, dok viši nivo ovog hormona pomaže u rešavanju problema.

 

Smeh otklanja posledice stresa, smanjujući nivo epinefrina i kortizola, hormona koji podižu krvni pritisak, narušavajući ravnotežu imunološkog sistema. Takođe, smanjuje opštu mišićnu napetost, relaksira mišiće i osnažuje naš organizam.

 

Smeh nas podmlađuje i čini privlačnijim. Smejući se vežbamo mišiće lica i omogućavamo bolju prokrvljenost. Na taj način podmlađujemo ćelije i hranimo kožu.  Ona postaje na sjajnija, bilstavija i jedrija.

 

Istraživanja pokazuju da se tokom života u proseku nasmejemo oko 500 000 puta i to najviše oko 30. i posle 55. godine. 

 

Smejte se svakog dana i bićete zdraviji, lepši i, naravno – srećniji!